Články

jeseň na vode.jpg

Stretnete ho v horách, kde často aj prespáva pod holým nebom v lete či v zime. Na hlave mu nesmie chýbať príznačný goralsky klobúčik, ktorý je jeho neoddeliteľnou súčasťou, rovnako ako niekoľko kilogramov vážiaca fototechnika v turistickom batohu. Karol Kobella.

 

 

 

06 SEP 2015
Vymenniky.jpg

Začínali sme ako malý, ale ambiciózny projekt SPOTs. Za sedem rokov sme na šiestich košických sídliskách dokázali vybudovať sedem výmenníkov. Dnes sú modernými kultúrno-umeleckými centrami, ktoré poznajú nie len v Košiciach, ale aj v zahraničí.

 



 

06 SEP 2015

Buď IN s frivolitkovou čipkou

Autor: Renáta Zolnaiová
frivolitkovanie-1-3.JPG

Nemusíte sledovať módne blogy a časopisy, aby ste vedeli, že hitom poslednej sezóny sú farebné, romantické a pritom zvodné čipky. Tie sú naozaj všade. Nájdete ich na elegantných večerných róbach i na letných šatách na kúpalisko. Čipky rôznych druhov sa objavujú na klobúkoch, kabelkách, dokonca topánkach. Vyrábajú sa z nich náramky, náhrdelníky, náušnice... 24. augusta a 16. septembra sa na frivolitkovom workshope s lektorou Evou Gregovou môžete ľahko naučiť, ako si navrhnúť a vytvoriť čipkované ozdoby podľa vlastnej fantázie.

 

 

 

 

04 SEP 2015

Oslavujeme! KZ KVP má 2 roky

Autor: Renáta Zolnaiová
Narodeniny KZ KVP2.jpg

Oslávte druhé narodeniny Komunitnej záhrady KVP na farmárskom trhu v sobotu 12. septembra od 14.00 hod. spolu s nami. Pestrý program v spoločnosti skupín a ľudí, ktorí vo výmenníku pôsobia, grilovanie, hudobné duo bratia Demeterovci, príjemná atmosféra, a veľa dobrôt z jesennej úrody nebudú na slávnosti chýbať. Ste srdečne vítaní.

 

 

02 SEP 2015

Na Furči sa nelenilo, ale zelenilo

Autor: Renáta Zolnaiová
_35A0129zmensene.jpg

V sobotu 29. augusta mali obyvatelia sídliska Dargovských hrdinov šancu prísť sa pozrieť do Vymenníka Jegorovovo, spoznať miestne organizácie a zabaviť sa v spoločnosti nových ľudí.

 

24 AUG 2015
kamikadze2.jpg

Vo Výmenníku Brigádnická chystáme začiatkom školského roka niekoľko noviniek. Jednou z nich sú aj pravidelné tanečné workshopy pod vedením street dancera Martina Michalčíka z tanečnej skupiny KAMIKADZE CREW. Na bezplatných hodinách sa aj úplný začiatočník naučí základy tanečných štýlov B-BOYING a STREET DANCE. Prihlasovať sa nemusíš, stačí prísť na stretnutia každý piatok popoludní. Začíname už 4.septembra o 17.00 hod.

 

 

19 AUG 2015
KZ KVP_Gedeon (1).jpg

Po pozitívnych skúsenostiach s komunitnou záhradou na KVP sme sa rozhodli rozšíriť tzv. “urban gardening“ na ďalšie košické sídlisko. Na Furči vo Výmenníku Jegorovovo začíname prvé práce a hľadáme susedov z okolia, ktorí by si radi vypestovali niečo pod zub, alebo si vysadili pár okrasných kvietkov priamo pod oknami svojich bytoviek.

 

 

17 AUG 2015

Neleň a prebuď v sebe zeleň!

Autor: Renáta Zolnaiová
nele zelen.jpg

V sobotu 29. augusta sa môžete zapojiť do komunitnej akcie na sídlisku Dargovských hrdinov. Výmenník Jegorovovo v spolupráci s miestnymi organizáciami na Jegorovovom námestí č. 5 si pre vás pripravil pestrý program na sobotňajšie popoludnie. Príďte sa zabaviť a spoznať ľudí vo vašom okolí. Začíname o 15.00 hod. Tešíme sa na vás.

 

 

16 AUG 2015

Objavte Kúzlo svetla

Autor: Renáta Zolnaiová
lighting lab_zmensene-0177.JPG

Po krátkej prestávke sa v septembri opäť rozbehne projekt Kúzlo svetla, ktorý od apríla organizuje zaujímavé diskusie, workshopy a výstavy týkajúce sa svetelného umenia. Viac o ňom, no i o sebe prezradila jedna z autoriek, svetelná dizajnérka Laura Murguía Sanchéz.

 

 

06 AUG 2015

PREDSTAVUJEME: Alena Rennerová

Autor: Renáta Zolnaiová
AR2.jpg

Svoju dráhu fotografky si nevybrala zámerne. Nerada o sebe hovorí ako o profesionálke napriek tomu, že jej práca hovorí sama za seba. Hoci jej úmyslom nebolo stať sa učiteľkou, dnes učí na základnej a strednej umeleckej škole, vedie kurzy a má ďalšie plány a nápady. Fotografka Alena Rennerová.

 

 

 

 

06 AUG 2015

10 NAJ o Komunitnej záhrade KVP

Autor: Renáta Zolnaiová
IMG_5151zmensene.jpg

Komunitná záhrada pri Výmenníku Wuppertálska oslávi 12. septembra už druhé narodeniny. Členovia neformálnej skupiny, ktorí sa o záhradu od začiatku starajú, premenili neútulný priestor pri výmenníku na príjemnú a plnohodnotnú záhradu. Výsledok ich námahy stojí za obdiv a uznanie. Naša malá záhrada sa má s čím popýšiť i pochváliť. Vedeli ste o nej, napríklad, že...?

 

 

20 JUL 2015
kzKVP.jpg

Ak ťa baví práca v záhradke, ale žiadnu nemáš, pridaj sa ku kolektívu "mestských záhradkárov" každú stredu od 15.00 vo Výmenník Wuppertálska .

 

 

20 JUL 2015

Výklad na štýl Terasaniek

Autor: Renáta Zolnaiová
DSC_0251.jpg

Neformálna skupina Terasanky skrášlila kreatívnymi výtvormi výklad miestneho obchodu.

 

Tvorivá skupina žien Terasanky pôsobí vo výmenníku na sídlisku Terasa už tretím rokom. Zo začiatku sa venovali starej indiánskej technike, patchworku, neskôr  si rozšírili obzory o nové techniky ručných prác. Dnes majú Terasanky 16 aktívnych členiek, ktoré sa schádzajú vo Výmenníku Obrody raz do týždňa na niekoľko hodín. Na svojich stretnutiach si ženy odovzdávajú skúsenosti, a navzájom si pomáhajú a radia, ak sa pri tvorení vyskytne problém.

 

07 JUL 2015

Letné fotokurzy vo Výmenníku Štítová

Autor: Renáta Zolnaiová
photo.jpg

Vo Výmenníku Štítová sa začal „letný režim“. Kým pracujeme na novinkách, ktoré rozbehneme od septembra, pripravili sme pre všetkých nadšencov digitálnych fotografií dvojmesačné fotokurzy. Pod vedením profesionálnej fotografky, Aleny Rennerovej, sa aj z amatérov za pár hodín stanú zdatní fotografi.

 

 

06 JUL 2015
Lezecko turistický prímestský tábor.jpg

Ak ste už rozmýšľali nad tým, ako vyplniť prázdninový čas vašim deťom zmysluplne a navyše spôsobom, ktorý by ich zaujal, máme pre vás tip. Od 27. do 31. júla môžu deti vo veku od 6 do 15 rokov stráviť celý týždeň so skúsenými inštruktorkami a horolezkyňami, Gabrielou Kluchovou a Šárkou Krišťákovou. Pod odborným dohľadom členiek Horolezeckého oddielu ŠZ TJ Metropol Košice sa deti naučia základy horolezectva.

 

 

 

 

02 JUL 2015

Prvý showroom VYVY je otvorený

Autor: Renáta Zolnaiová
IMG_2888zmensene.jpg

Tvorkyne košickej módnej značky VYVA pokrstili v piatok 26. júna večer svoju prvú kamennú predajňu. Slávnostné otvorenie showroomu na Hlavnej 59 v Košiciach bolo spojené s prehliadkou najnovšej kolekcie.

 

 

30 JUN 2015

Herbár Dulenka v Botanickej záhrade

Autor: Renáta Zolnaiová
HERBÁR-3930.JPG


HERBÁR DULENKA sa vydáva na cestu. Po tom, čo bol vystavený vo Výmenníku Wuppertálska a na ZŠ Janigova 2, putuje do BOTANICKEJ ZÁHRADY UPJŠ. Uvidíte ho ako súčasť výstavy Liečivé, včelárske a úžitkové rastliny od 3.7. do 19.7. každý deň od 9:00 do 18:00. Tešíme sa na návštevu.

30 JUN 2015

Prázdninujúce deti zabaví SUMMER KIDLAB

Autor: Renáta Zolnaiová
FB_SUMMER_KIDLABBY.png

K13 – Košické kultúrne centrá pripravuje pre prázdninujúce deti špeciálny program vo svojich zariadeniach. V termíne od 6. 7. do 17. 7. sa tradičné kidlaby presunú z Kulturparku a Kunsthalle do výmenníkov na sídliskách, kde spolu so skúsenými lektormi deti zažijú veľa zábavy na tematických workshopoch.

29 JUN 2015
DSC04321.jpg

OZ Loďka nádeje organizuje v priestoroch Výmenníka Važecká prímestský tábor pre deti vo veku od 7 do 15 rokov. Počas druhého júlového a tretieho augustového týždňa čakajú deti celodenné zábavné aj vzdelávacie aktivity spojené s výletmi do okolia Košíc (na košický hrad, Zoo a iných miest). S mapou aj bez nej prejdú zaujímavé miesta blízkeho i vzdialenejšieho okolia nášho mesta a z každého výletu si spravia malé dobrodružstvo.

 

 

28 JUN 2015

Leto odštartuje Sídlisková paráda

Autor: Renáta Zolnaiová
sídlisková paráda (2).jpg

Obyvatelia  sídliska Terasa sa opäť budú zabávať a športovať priamo pod oknami panelákov.  Začiatok letných prázdnin oslávi tím SPOTs spolu so susedmi z okolia Výmenníka Obrody počas troch dní, od 1. do 3. júla, na podujatí s názvom Sídlisková paráda.

 

 

Foto z akcií

Newsletter SPOTs

Zadajte svoj e-mail

Partneri

ke2013.jpg

 

kosice.jpg

 

mksr.jpg

 

rop.jpg

 

statny-znak.jpg

 

vlajka-eu.jpg

 


 

Predmetné projekty sú

implementované v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi „Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013” Regionálneho operačného programu a sú spolufinancované Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a vo výške 10 % zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií nájdete na www.ropka.sk, www.mpsr.sk a tiež na www.culture.gov.sk,

ERDF: Investícia do vašej budúcnosti.

 

 

 

Ďalší partneri:

 

univerzita-veterinarneho-lekarstva-a-farmacie-v-kosiciach.jpg

 

s-detmiorig.jpg

 

Exkluzívny komunikačný partner:

 

files-orange-logo-rgb.jpg

 

 

 

Kontakt

Kasárne/Kulturpark
Kukučínová 2
040 01  Košice

 

E-mail: spots@k13.sk