Nie je dôležité aký máš vek, ale na aký sa cítiš

09 JUN 10:21
To bol názov živej knižnice v rámci témy medzigeneračného dialógu, ktorá sa uskutočnila vo Výmeníku Terasa 2. júna 2010. Stretli sa v nej mladí ľudia z Hotelovej akadémie Polárna ako čitatelia a “živé knihy”, aktívni ľudia v zrelom a staršom veku, ktorí o slove staroba nechcú ani počuť…
Živá knižnica - ilustračný záberNaše pozvanie prijal prof. RNDr. Lev Bukovský, DrSc., významný matematik, bývalý rektor UPJŠ Košice.

Živou knihou bola aj doc.RNDr. Eva Vargová, CSc., ktorá od roku 1968 pracuje na Katedre teoretickej fyziky a astrofyziky v Ústave fyzikálnych vied PF UPJŠ v Košiciach, bývalá čarničiarka, temperamentná a usmievavá dáma so šarmom mladého dievčaťa.

Ďalšou živou knihou bol Juraj Fotul, dlhoročný maratónec, ktorý má na svojom konte 144 maratónov s rekordom 100 km maratónu zabehnutého za 9 hodín.

Živou knihou bola aj Eva Škripková, ktorá je 27 rokov verná jednej organizácii, kedysi Krajskému domu pionierov a mládeže, dnes Regionálnemu centru mládeže.Vášnivá kuchárka a turistka, milovníčka svojich vnúčat,ktoré priviedla ku turistike tiež.

Ďalšou živou knihou bola Ing. Natália Pliešovská, CSc., ktorá od roku 1962 do roku 2002 pracovala na Katedre chémie Hutníckej fakulty Technickej univerzity. Pani Nataša sa narodila v bývalom ZSSR, v Moskve, toho času sa aktívne zapája do kultúrneho diania v Košiciach, robí patchwork, venuje sa angličtine, svojim vnúčatám, partnerovi Borisovi Šterbákovi, ktorý bol živou knihou tiež. Aj vo svojom úctyhodnom veku našli spoločnú motiváciu a chuť kráčať spolu životom.

Životná púť Ing. Borisa Štěrbáka, pôvodom z Brna, sa spája 35 rokov s odvetvím priemyslu, s Hliníkarňami v Žiari nad Hronom. Cez svoje občianske angažovanie sa v roku 1989 pri zakladaní fóra Verejnosť proti násiliu v Košiciach, sa Boris Štěrbák dostal ku práci poradcu primátora Rudolfa Schustera a neskôr pracovníka Kancelárie prezidenta SR. V súčasnosti sa kriticky vyjadruje aj k umeleckému dianiu a pôsobeniu EHMK 2013.

Naše duchom mladé knihy v súčasnosti žijú naplno, sú pracovne aktívni, publikujú, prednášajú, cestujú po svete, sú na facebooku, učia sa angličtinu, venujú sa ručným prácam, vnúčatám, záhrade, športu.

Dušu dieťaťa si uchovali dodnes.Žiaria im oči ako mladým zvedavým ľuďom, ktorí objavujú krásu života... Nie je predsa dôležité aký máš vek, ale na aký sa cítiš.

Podujatie pripravilo Regionálne centrum mládeže v spolupráci s Projektom SPOTs.
text: Denisa Ďurišinová, RCM
Autor článku: Tomáš Čižmárik Čítané: 6350x

Foto z akcií

Newsletter SPOTs

Zadajte svoj e-mail

Partneri

ke2013.jpg

 

kosice.jpg

 

mksr.jpg

 

rop.jpg

 

statny-znak.jpg

 

vlajka-eu.jpg

 


 

Predmetné projekty sú

implementované v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi „Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013” Regionálneho operačného programu a sú spolufinancované Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a vo výške 10 % zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií nájdete na www.ropka.sk, www.mpsr.sk a tiež na www.culture.gov.sk,

ERDF: Investícia do vašej budúcnosti.

 

 

 

Ďalší partneri:

 

univerzita-veterinarneho-lekarstva-a-farmacie-v-kosiciach.jpg

 

s-detmiorig.jpg

 

Exkluzívny komunikačný partner:

 

files-orange-logo-rgb.jpg

 

 

 

Kontakt

Kasárne/Kulturpark
Kukučínová 2
040 01  Košice

 

E-mail: spots@k13.sk