Radovan Tariška priniesol do Košíc jazzovú slobodu

05 DEC 08:04

Výnimočný uznávaný saxofonista patriaci k svetovej špičke, Radovan Tariška prišiel v sprievode dvoch známych jazzových hudobníkov, klaviristu Eugena Vizváryho a basgitaristu Juraja Grigláka do Výmenníka Brigádnická.

 

 

V utorok 2. decembra priniesli hudobníci predčasného Mikuláša v podobe skvelého workshopu, koncertu a jam session. „Bol to naozaj neuveriteľný zážitok, po celom tele som mala zimomriavky,“ uviedla Jana, ktorá sa na koncert dostala náhodou. Hudobnou atmosférou a profesionalitou nabité priestory výmenníka poskytli počas troch hodín priestor pre nadšené jazzové publikum ako aj začínajúcich umelcov. „Hlavne ide o to, odovzdať praktické skúsenosti, ktoré sme nechtiac načerpali za ten náš život,“ spomenul Juraj Griglák. Predchádzajúci jazzový workshop sa realizoval pod taktovkou klaviristu Eugena Vizváryho, teraz prišiel ako hosť: „Tento druhý raz prišlo viac pokročilejších muzikantov, ktorým sme mali čo povedať, v tomto workshopovom smere bolo lepšie.“

 

Hlavnou hviezdou večera sa stal Radovan Tariška. Okrem saxofónových sól, ktoré publikum ocenilo viacnásobným „standing ovations“ priniesol do Košíc jazzovú slobodu. „Jazz je ako slovenčina, naučíte sa slovíčka, potom, keď ich viete, môžete hrať po svojom, znalosť vám dáva slobodu,“ spomenul Radovan na obsažnej prezentácii hudobných žánrov a modernej hudobnej histórie. Jazzová atmosféra sa dotýkala publika aj umelcov. „Klobúk dole pred niečím takým, že to robíte, pretože, to sú veci, ktoré my zasejeme do mladej generácie, a ktoré sa zúročia o niekoľko rokov,“ dodal Radovan.

 

„V novom roku by sme chceli v hudobných projektoch pokračovať,“ uviedla manažérka projektu SPOTs, Blanka Berkyová. Aktuálne je oslovených viacero umelcov, tím pracuje na skvalitnení samotného koncertno-workshopového formátu.

 

 

 

Podujatie je spolufinancované z dotačného systému Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Autor článku: Peter Oborník Čítané: 928x

Foto z akcií

Newsletter SPOTs

Zadajte svoj e-mail

Partneri

ke2013.jpg

 

kosice.jpg

 

mksr.jpg

 

rop.jpg

 

statny-znak.jpg

 

vlajka-eu.jpg

 


 

Predmetné projekty sú

implementované v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi „Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013” Regionálneho operačného programu a sú spolufinancované Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a vo výške 10 % zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií nájdete na www.ropka.sk, www.mpsr.sk a tiež na www.culture.gov.sk,

ERDF: Investícia do vašej budúcnosti.

 

 

 

Ďalší partneri:

 

univerzita-veterinarneho-lekarstva-a-farmacie-v-kosiciach.jpg

 

s-detmiorig.jpg

 

Exkluzívny komunikačný partner:

 

files-orange-logo-rgb.jpg

 

 

 

Kontakt

Kasárne/Kulturpark
Kukučínová 2
040 01  Košice

 

E-mail: spots@k13.sk