Svojim príbehom dali hlas tým, ktorí na Luníku IX žijú

25 AUG 05:49
Hlas Luníka IX je názov projektu, ktorý prebiehal pod vedením holandského fotografa Roba Houkesa v spolupráci s tímom SPOTs a MECEM na Luníku IX od 8. 8. do 21. 8. 2011. Tri rómske rodiny, tri príbehy a niekoľko stovák fotografií zachytávajúcich život na tomto sídlisku s jeho každodennými starosťami. Osobná spoveď, kritický pohľad účastníkov projektu na ťažké životné podmienky bez elektriny, plynu s regulovanou dodávkou pitnej vody. Žiadny sentiment, len reálny pohľad „lunikárov“ na súčasné dianie na sídlisku, na ich túžby a snahu zmeniť svoj život k lepšiemu.
Prezentácia videa z projektu Hlas Luníka IX vo výmenníku na ulici Obrody, koncom augusta 2011. (foto: Dávid Suchár) 

Jednou z účastníčok projektu bola i Oľga Ujásová, ktorá by chcela svojimi fotografiami ovplyvniť pohľad majority na Rómov žijúcim na Luniku IX. „Fotky, ktoré sme na našom sídlisku nafotili my, sú úplne iné ako tie, ktoré poznáme z novín alebo časopisov. Človek, ktorý na Luniku IX nežije, nedokáže zachytiť náš reálny život. Som rada, že som sa projektu zúčastnila,“ zdôraznila Ujásová. Rob Houkes spoločne s tímom SPOTs okrem video prezentácií pre vás pripravili 18 najlepších fotografií, ktoré budete mať možnosť vidieť počas jesene v rámci Citylight Gallery. Účastníci projektu dali svojim príbehom hlas tým, ktorí na Luníku IX žijú. Skúsme sa na chvíľu zastaviť a vypočuť si čo hovoria.

Blanka Berkyová



Hlasy Luníka IX (Voices of Lunik IX) (august 2011)




autor: Rob Houkes

 

Rozhovor s Robom Houkesom, profesionálným fotografom z Holandska


Rob Houkes: Rómovia z Luníka IX mi dali oveľa viac ako som ja odovzdal im


Prečo ste sa rozhodli realizovať svoj projekt práve na Luniku IX?

Rob Houkes. (foto: Dávid Suchár)Pretože ma to zaujíma. Na Luniku IX som bol prvý krát pred dvomi rokmi, pripravoval som tu prvú časť môjho projektu. Už vtedy ma šokoval ten „kolotoč“ v ktorom ľudia z Luníka IX žijú. Neskôr po projekte som stretol týchto ľudí v Bratislave, kde sme mali výstavu, ich fotografie vo mne opäť prebudili ten pocit bezmocnosti. Takéto foto- workshopy som realizoval už aj v Bulharsku, neskôr v Rumunsku, Moldavsku či Ukrajine. V týchto krajinách som sa viac venoval deťom, v Poľsku napríklad som už pracoval s rodinami, tak ako teraz na košickom Luniku IX.

Ako si sa o Luniku IX dozvedeli?

Už dávnejšie som sa zúčastnil foto-workshopu v Bratislave, kde som stretol jednu pani z nemeckej ambasády a tá mi povedala, „ musíš sa prísť pozrieť na Lunik IX“ a preto som prišiel. Spolupracoval som s tímom projektu SPOTs z neziskovej organizácie Košice 2013, ktorí mi veľmi pomohli.

Bolo pre Vás náročné skontaktovať rodiny na Luniku IX? Nebáli ste sa ?

Počas mojej prvej návštevy pred dvomi rokmi som sa stretol so starostom, ktorý zorganizoval ľudí. Nebolo to náročné, skamarátil som sa s týmito ľuďmi a dnes keď som tu po druhý krát, už ma poznajú. Zažíval som tu mnoho otázok, pýtali sa prečo som tu a prečo robím to či ono, ale keď ste tu už na sídlisku trebárs celý víkend, už Vás poznajú a je po problémoch. Stretol som veľmi priateľských a milých ľudí. Myslím si že sú úžasní, nie sú takých ako sa o nich hovorí všeobecne. Jednoducho ak ich spoznáte zistíte, že sú veľmi priateľský. Samozrejme Lunik IX je getho, takže tu existuje alkoholizmus a mnoho ďalších sociálnych problémov, avšak moja osobná skúsenosť bola veľmi dobrá. Títo ľudia zatiaľ nemali možnosť pozerať sa na svojich susedov okom fotografa. Ak niekde žijete, domnievate sa že všetko okolo Vás je normálne, je to rutina, ak vás však niekto požiada aby ste dali obraz svojmu prostrediu a životu, začnete sa na svoj život pozerať iným okom. Naozaj urobili množstvo neuveriteľne krásnych a zaujímavých fotografií. Viete ľudia z Luníka IX sú dosť zaneprázdnení svojím bojom o prežitie. Viac ako 90 percent z nich nemá prácu, pretože Róm na Slovensku si naozaj ťažko prácu nájde. Majú nízky príjem a žijú vo veľmi zlých podmienkach, je teda prirodzené, že sú zaneprázdnení svojím vlastným bojom a nevenujú sa ničomu inému a už vôbec nie nejakých kreatívnym aktivitám.

Z akých zdrojov financujete tento projekt?

Nemám žiadne granty, projekt realizujem z vlastných zdrojov. Samozrejme Košice 2013 n.o. mi pomáha napríklad s výstavami. Viete, mnoho ľudí si hradí dovolenky a ja platím svoje workshopy. Chcem zostať nezávislý, keď začnete žiadať financie z grantov, dostanete sa do istého kolotoča a stanete sa závislými. Som šéfom sám sebe.

Čo pre Vás táto práca znamená?

Milujem fotografovanie. Rád spoznávam nových ľudí. Rómovia z Luníka IX mi dali množstvo skúseností a myslím si, že mi dali oveľa viac ako som ja odovzdal im. Učím sa od nich, spoznávam rôzne kultúry, vždy ma prekvapí to čo na fotografiách vidím. Ani neviem vysvetliť prečo to vlastne robím. Je to osobné, rád pracujem s deťmi. Viete pre detí je všetko možné, oni nemajú zábrany. Je to krásne pracovať s deťmi.

Kde si Vašu prácu môže pozrieť verejnosť?

Na mojej webovej stránke a onedlho aj Citylight gallery v Košiciach.

Ako vníma vašu prácu, vaša rodina?

Moja manželka vie čo robím, mám však pocit, že väčšina mojej rodiny nevie čo robím a ani ich to nezaujíma. Mám veľa priateľov, niektorí z nich sa o moju prácu zaujímajú, myslím si že veľa ľudí jednoducho mojej práci nerozumie. Ja to však nerobím pre nich, robím svoju prácu rád a ak robíte to čo Vás baví, jednoducho Vás to napĺňa.

Ako vnímate situáciu na Luniku IX?

Keď som sa na Lunik IX vrátil po dvoch rokoch, bol som šokovaný. Nedokázal som pochopiť ako také niečo môže v Európe existovať, je to proste neuveriteľné.

Dá sa podľa Vás problematika Luníka IX vôbec riešiť?

Myslím si, že sa nedá robiť nič, pretože majorita odsudzuje Rómov a neexistuje ani žiadna politická vôľa aby to zmenila. Viem, že na Slovensku sa robí veľa „projektov pre Rómov“, avšak neprinášajú reálne riešenia. Riešenia sú postavené na vzťahoch, informáciách a zamestnanosti.

Vrátite sa ešte niekedy na Lunik IX?

Myslím že áno a to hneď na budúci rok, pretože toto je iba začiatok mojej práce na Luniku IX. Chcem vidieť ako sa majú, čo robia a možno pôjdem aj do iných lokalít na Slovensku.

S Robom Houkesom sa zhovárala Etela Matová (MECEM)



Fotogaléria z prezentácie


foto: Dávid Suchár
Autor článku: Tomáš Čižmárik Čítané: 6553x

Foto z akcií

Newsletter SPOTs

Zadajte svoj e-mail

Partneri

ke2013.jpg

 

kosice.jpg

 

mksr.jpg

 

rop.jpg

 

statny-znak.jpg

 

vlajka-eu.jpg

 


 

Predmetné projekty sú

implementované v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi „Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013” Regionálneho operačného programu a sú spolufinancované Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a vo výške 10 % zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií nájdete na www.ropka.sk, www.mpsr.sk a tiež na www.culture.gov.sk,

ERDF: Investícia do vašej budúcnosti.

 

 

 

Ďalší partneri:

 

univerzita-veterinarneho-lekarstva-a-farmacie-v-kosiciach.jpg

 

s-detmiorig.jpg

 

Exkluzívny komunikačný partner:

 

files-orange-logo-rgb.jpg

 

 

 

Kontakt

Kasárne/Kulturpark
Kukučínová 2
040 01  Košice

 

E-mail: spots@k13.sk