Cesta do neznáma - príbeh utečencov na Slovensku

01 OKT 09:22
Je ďalším projektom, ktorý vám prináša tím SPOTs v spolupráci s Migračným úradom MV SR ako súčasť podprogramu Sociálne umenie. Jeho cieľom je podporovať aktivity zamerané na scitlivenie verejnosti, spoluprácu umelcov s obyvateľmi v znevýhodnených komunitách a rozvoj nových prístupov v sociálnej a komunitnej práci. Záštitu nad projektom prevzal Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov v Slovenskej republike.
ilustračný záber

22. októbra v priestoroch Kasární /Kulturparkna Vás čaká séria zaujímavých podujatí.

Začíname panelovou diskusiu počas ktorej spoznáte prácu Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov v Slovenskej republike, Migračného úradu MV SR a kľúčových mimovládnych organizácií, inštitúcií, ktoré pracujú s utečencami na Slovensku a v zahraniční. Dozviete sa informácie o zaujímavým kultúrnych projektoch, ktoré sa v tejto oblasti realizovali spolu s informáciami o azylovom konaní a o tom, čo nasleduje po ňom.

Panelová diskusia začína o 11:00 hod.

Predstavíme vám „Živé knihy“. Vypočujete si životné príbehy ľudí, ktorí sú v súčasnosti žiadateľmi o azyl, v minulosti boli utečencami a dnes žijú medzi nami. Po ukončení živej knižnice si môžete pozrieť projekciu filmov, ktorá sa týka problematiky utečencov.

Živá knižnica začína o 12:30 hod.



V podvečer dňa si môžete pozrieť VERNISÁŽ VÝSTAVY s názvom „CESTA DO NEZNÁMA“

ilustračný záberOd júna 2010 projektový tím SPOTs v spolupráci s dipl. sociálnou pracovníčkou Annou Crippa z Janova, ktorá v Taliansku pracuje migrantmi a žiadateľmi o azyl a dokumentárnym fotografom Victorom Breinerom, uskutočnili návštevy rôznych zariadení pre žiadateľov o azyl na Slovensku a v Taliansku a v oboch krajinách sa stretli s organizáciami a inštitúciami, ktoré v oblasti pôsobia. Uvidíte fotografie zo záchytných a pobytových táborov na Slovensku, v Ríme, Janove, a tiež z priestoru slovensko-ukrajinskej hranice.

Výstava začína o 18:30 hod.

Victor Breiner (1982) vyštudoval germanistiku, no dnes sa už venuje dokumentárnej fotografii. Od roku 2006 niekoľkokrát cestoval do Indie, kde pracoval prevažne na reportážach o chudob a znevýhodnených skupinách v krajine. Naspäť doma sa jeho práca upriamila na extrémne pravicové hnutia východnej Európy.

Počas výstavy uvidíte tiež animovaný film z projektu „Slovenčina pre žiadateľov o azyl“, ktorý výtvarníčka Daniela Krajčová, prezentovala po prvýkrát vo februári 2010 v galérií Cypriána Majerníka v Bratislave. Animovaný film je výsledkom výtvarného workshopu, ktorého účastníkmi boli žiadatelia o azyl z pobytového tábora v Rohovciach. Na základe rozhovorov s nimi a s prispením ich vlastných kresieb bola vytvorená video animácia vo forme lekcií slovenského jazyka. Lekcie sú určené pre ľudí, ktorí u nás žiadajú o azyl. Odzrkadľujú ich život a potreby. „Výtvarný projekt Daniely Krajčovej je reálnym a tiež aj symbolickým prekročením bariér izolácie." (Lenka Kukurová, kurátorka). Posledné príspevky do animovaného filmu pribudli 13. októbra v Košiciach, počas podobného workshopu, ktorý sa konal vo Výmenníku Terasa spolu so žiadateľmi o azyl z Rohoviec.



Daniela Krajčová (1983) vyštudovala Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave, kde v súčasnosti pokračuje v doktorandskom štúdiu. Zároveň študuje na Vysokej škole múzických umení v ateliéri animovanej tvorby. Vo svojej tvorbe už v roku 2007 spolupracovala s imigrantmi počas študijného pobytu vo Francúzsku.

Na záver večera máme pripravené hudobné prekvapenie.


AllStar Refgúdži BandALLSTAR REFJÚDŽÍ BAND (CZ), ktorú ste mohli vidieť aj počas leta na festivale Pohoda. Toto medzi- kultúrne hudobné teleso vzniklo ako súčasť divadelného projektu "Tanec přes plot" - Divadlo Archa v Prahe. Skupina je zložená z utečencov a z cudzincov žijúcich v Čechách - hudobníci z Kurdistanu, Arménska, Číny ale aj zo Slovenska, Švajčiarska, USA a z Česka. Kapela hudobné skladby kombinuje s originálnymi textami. Ich najslávnejším hitom sú variácie českej národnej hymny. Pod vedením amerického hudobníka Michaela Romanyshyna hudba AllStar Refjúdží Band zvýrazňuje rozmanitosť jednotlivých hudobných kultúr a jej, národnostné, hudobné i nástrojové zloženie z nej robí jednu z najoriginálnejších kapiel súčasného hudobného sveta.

Koncert začína o 19:30 hod.

Vstupné: 2€/1 € - študenti a dôchodcovia
Autor článku: Tomáš Čižmárik Čítané: 6203x

Foto z akcií

Newsletter SPOTs

Zadajte svoj e-mail

Partneri

ke2013.jpg

 

kosice.jpg

 

mksr.jpg

 

rop.jpg

 

statny-znak.jpg

 

vlajka-eu.jpg

 


 

Predmetné projekty sú

implementované v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi „Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013” Regionálneho operačného programu a sú spolufinancované Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a vo výške 10 % zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií nájdete na www.ropka.sk, www.mpsr.sk a tiež na www.culture.gov.sk,

ERDF: Investícia do vašej budúcnosti.

 

 

 

Ďalší partneri:

 

univerzita-veterinarneho-lekarstva-a-farmacie-v-kosiciach.jpg

 

s-detmiorig.jpg

 

Exkluzívny komunikačný partner:

 

files-orange-logo-rgb.jpg

 

 

 

Kontakt

Kasárne/Kulturpark
Kukučínová 2
040 01  Košice

 

E-mail: spots@k13.sk