Kultúra nie je len koncert a divadlo

20 JUL 15:07
„Sme hrdí na Košice, na to že sme vyhrali. Košice majú nádhernú históriu, ktorú treba ukázať svetu. Len či budú na všetku parádu peniaze. Je to možnosť ako preniesť kultúru do všedného života, zlepšiť správanie človeka k človeku- kultúra nie je len koncert a divadlo. Dúfame, že nám titul neodoberú a že svoje víťazstvo v roku 2013 naozaj obhájime“...aj takéto odpovede dostávali komunitní pracovníci počas dotazníkového prieskumu, ktorý  sa od začiatku marca  realizuje v rámci projektu SPOTs - Kultúrne body okraja v MČ Košice Západ.
mikrofonyÚlohou štyroch komunitných pracovníkov a troch dobrovoľníkov bolo a stále je, zistiť či obyvatelia vedia, že Košice získali na rok 2013 titul Európske hlavné mesto kultúry, ako toto víťazstvo vnímajú, aké aktivity im  na sídlisku chýbajú, akým spôsobom by chceli tráviť voľný čas, čo by sa podľa nich  malo diať v objekte výmenníka, či sú ochotní zapojiť sa do organizovania, plánovania voľnočasových  aktivít  vo svojej komunite.

V priebehu 3 týždňov bolo oslovených 362 obyvateľov ulíc Obrody, Brigádnická, Ružínska, Muškátová, Trieda SNP, Slobody.  Najmladšia účastníčka mala 11 rokov a najstarší účastník 89 rokov. Z celkového počtu oslovených odpovedalo na naše otázky 228 obyvateľov čo predstavuje  63 % opýtaných. 36 % z nich nám nechalo svoje telefónne číslo, mailovú adresu nielen preto, že chcú byť informovaní o pripravovaných aktivitách na sídlisku- teda im nie je ľahostajné čo sa v ich komunite deje, ale preto, aby mohli na rôzne podujatia so svojimi deťmi, vnúčatami prísť. Približne 12 % opýtaných sú tzv. „ aktivisti“  teda obyvatelia, ktorí sa chcú do vymýšľania, organizovania  podujatí, plánovania úpravy okolia výmenníka  aktívne zapojiť.

Z doterajšieho prieskumu je najväčší záujem o amatérske  bábkové divadlo, výstavy, prednášky  o záhradkárčení, zdravej výžive, športové súťaže. Niektorí z opýtaných by chceli  na sídlisku legálnu stenu pre sprejerov, cvičiť  tai-chi, šachový krúžok. Našli sme aj záujemcu, ktorý by odohral klavírny  koncert v parku. Z doterajšieho prieskumu, ktorý potrvá do konca apríla je viac ako zrejmé, že  na Terase  žijú veľmi aktívni obyvatelia, ktorým nie je jedno čo sa  u nich pod oknami - doma  v komunite deje.

Doterajšie finančné prostriedky vynaložené na realizáciu dotazníkového prieskumu predstavujú  sumu 592 EUR. Kopírovanie dotazníkov 27 EUR, doterajšie vzdelávanie komunitných pracovníkov  517 EUR. Uvedené aktivity zabezpečilo Centrum komunitného rozvoja Košice  z vlastných finančných  prostriedkov. Komunitní pracovníci sú zamestnancami neziskovej organizácie ( n.o.) Košice 2013 a ich platové zaradenie je v zmysle zákona č.553/2003 Z.z. o odmeňovaní zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme.
Autor článku: Tomáš Čižmárik Čítané: 5900x

Foto z akcií

Newsletter SPOTs

Zadajte svoj e-mail

Partneri

ke2013.jpg

 

kosice.jpg

 

mksr.jpg

 

rop.jpg

 

statny-znak.jpg

 

vlajka-eu.jpg

 


 

Predmetné projekty sú

implementované v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi „Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013” Regionálneho operačného programu a sú spolufinancované Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a vo výške 10 % zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií nájdete na www.ropka.sk, www.mpsr.sk a tiež na www.culture.gov.sk,

ERDF: Investícia do vašej budúcnosti.

 

 

 

Ďalší partneri:

 

univerzita-veterinarneho-lekarstva-a-farmacie-v-kosiciach.jpg

 

s-detmiorig.jpg

 

Exkluzívny komunikačný partner:

 

files-orange-logo-rgb.jpg

 

 

 

Kontakt

Kasárne/Kulturpark
Kukučínová 2
040 01  Košice

 

E-mail: spots@k13.sk