Najväčším lákadlom bola sanitka

09 SEP 08:50
Park na Ružínskej ulici v blízkosti výmenníka patril v pondelok (6.9.2010) poobede deťom. Komunitné pracovníčky z projektu SPOTs a členovia neformálnej skupiny Susedia pripravili druhý ročník akcie Túlavé topánky,ktoré bolo bodkou za letnou sériou podujatí, určených práve deťom  a mládeži, s názvom Sídlisková paráda. Túlavé topánky v mnohom pripomínajú "táborové hry" (pre tých, ktorí si ich pamätajú ešte z čias pionierskych táborov). Súťažiaci museli na vyznačenej trase nájsť jednotlivé stanovištia a tam plniť zadané úlohy.
Nacvičiť si dýchanie z 'úst do úst', či vyťahovanie zapadnutého predmetu dusiaceho sa človeka bola najťažšia z disciplín Túlavých topánok.Výber poradia stanovíšť bol náhodný. Najzaujímavejším bolo to, ktoré patrilo záchranárom zo Záchrannej zdravotnej služby Falck. Tí sa na súťažiacu mládež a drobizg náležite pripravili. Prišli aj s celou sanitkou, dospeláckou a detskou tréningovou figurínou a celým záchranárskym vybavením. A veru mnohí mali čo robiť, aby na tomto stanovišti nazbierali do svojich súťažných kariet  potrebný počet bodov. Okrem nácviku dýchania z úst do úst a ošetrenia drobných poranení, sa museli naučiť zvládnuť aj to, kam človeka udrieť ak má zaskočený nejaký predmet v hrdle a dusí sa.

Aj ďalšie stanovištia mali svoje čaro. Body sa zbierali za prácu s buzolou, orientáciu v teréne a určovanie azimutu. Inde bolo zase potrebné zvládnuť postaviť stan. Súťažnou klasikou bolo skákanie vo vreci a hod granátom. Vylúštenie tajničky robilo hlavne tým mladším, ktorí ešte nechodia do školy trošku problém, ale maminy a tety od "Susedov" im s neznámimi "kvačkami" ochotne pomohli.

Víťazmi Túlavých topánok sa stali "Šerminátori" Tomáš a Peter, druhé miesto obsadili "Kvietky" Lívia a Monika a bronzovú pozíciu vysúťažili "Fialky" Samko a Andrejka. Oproti minulému roku však bola účasť na Túlavých topánkach o niečo slabšia, čo mohlo spôsobiť aj jemné mrholenie, ktoré sa tu a tam spustilo z oblohy, či problémy s propagáciou. Môžeme dúfať, že tretí ročník bude "to pravé orechové".

Túlavé topánky v obrazoch


autor foto: Dávid Suchar
Autor článku: Tomáš Čižmárik Čítané: 5849x

Foto z akcií

Newsletter SPOTs

Zadajte svoj e-mail

Partneri

ke2013.jpg

 

kosice.jpg

 

mksr.jpg

 

rop.jpg

 

statny-znak.jpg

 

vlajka-eu.jpg

 


 

Predmetné projekty sú

implementované v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi „Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013” Regionálneho operačného programu a sú spolufinancované Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a vo výške 10 % zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií nájdete na www.ropka.sk, www.mpsr.sk a tiež na www.culture.gov.sk,

ERDF: Investícia do vašej budúcnosti.

 

 

 

Ďalší partneri:

 

univerzita-veterinarneho-lekarstva-a-farmacie-v-kosiciach.jpg

 

s-detmiorig.jpg

 

Exkluzívny komunikačný partner:

 

files-orange-logo-rgb.jpg

 

 

 

Kontakt

Kasárne/Kulturpark
Kukučínová 2
040 01  Košice

 

E-mail: spots@k13.sk