Všetko o odhalení Pamätníka ľudovej architektúry

26 SEP 20:23

Miesto: Lidické námestie 1, sídlisko Dargovských hrdinov, Košice
Čas: sobota, 28. septembra 2013, 16:00 

Pamätník ľudovej architektúry, najväčšia socha v Košiciach, na ktorej umelec Tomáš Džadoň pracuje dva roky, je krátko pred dokončením. Jej slávnostné odhalenie sa bude konať v sobotu 28. septembra. Sochu tvoria tri pôvodné zrubové stodoly presunuté na strechu 13-poschodového paneláku na sídlisku Dargovských hrdinov, ktoré Košičania nazývajú “Furča”.

 

Pamätník ľudovej architektúry je v poslednej fáze predovšetkým o riadení  stavby. Tesári v uplynulých týždňoch demontovali originálne zrubové stodoly v Liptovskej Tepličke a Párnici a následne ich dopravili na Lidické námestie 1. Tam prebehla príprava kotvenia na strechu paneláka, montáž oceľových roštov a skladanie dreveníc. Na realizácii spolupracujú profesionáli zo stavebnej oblasti: 3 projektanti, 4 statici, 4 tesári, 2 bleskozvodári, 10 oceliarov, 7 stavbárov, 2 stavbyvedúci, 1 stavebný dozor a 4 izolatéri. 

 

Jedným zo zásadných stavebných úkonov je dvíhanie stodôl za pomoci žeriavu na strechu paneláku, ktoré prebehne v prípade priaznivého počasia v piatok 27. septembra od približne 8:00

 

Umiestnenie stodôl na svoju strechu odsúhlasili obyvatelia domu na Lidickom námestí 1. Vďaka nim sa panelák i oni stanú podstavcom Pamätníka, ktorý bude viditeľný i zo vzdialených častí mesta.

 

Všetky práce prebiehajú vo verejnom priestore a produkcia je závislá na počasí a
poveternostných podmienkach. Preto autor ďakuje obyvateľom sídliska za trpezlivosť a dôveru pri realizácii tohto unikátneho umeleckého diela.

 

Termín slávnostného odhalenia bol po odbornej diskusii s vedúcim stavby stanovený na 28. septembra o 16 hod. Súčasťou oficiálneho ceremoniálu bude i udalosť v podobe verejnej Odobierky. Ňou sa bude autor lúčiť s panelákom a sídliskom. Chápe ju aj ako uzatvorenie jednej etapy svojej tvorby spojenej s témou sídliska.

 

Tomáš Džadoň (1981 v Poprade) absolvoval ateliér monumentálnej tvorby Jiřího Příhody (AVU, Praha) a doktorandské štúdium v „Neateliéri“ Dezidera Tótha na VŠVU v Bratislave. Jeho stavebné projekty a reinterpretácie architektúry otvárajú otázky o hľadaní vlastnej identity vo vzťahu k ľudovej a mestskej tradícii, osobnej i spoločnej minulosti. V hlavnej časti jeho aktuálneho umeleckého projektu ide o prenesenie troch zrubových stodôl a ich trvalé umiestnenie na strechu paneláka. Tradičná zrubová architektúra nášho vidieka vytvorí pamätník v prostredí, ktoré sa dá vnímať ako jej presný protipól. V panelových domoch dnes však žije približne polovica obyvateľov Slovenska.

Autor článku: Ján Hološ Čítané: 6487x

Foto z akcií

Newsletter SPOTs

Zadajte svoj e-mail

Partneri

ke2013.jpg

 

kosice.jpg

 

mksr.jpg

 

rop.jpg

 

statny-znak.jpg

 

vlajka-eu.jpg

 


 

Predmetné projekty sú

implementované v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi „Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013” Regionálneho operačného programu a sú spolufinancované Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a vo výške 10 % zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií nájdete na www.ropka.sk, www.mpsr.sk a tiež na www.culture.gov.sk,

ERDF: Investícia do vašej budúcnosti.

 

 

 

Ďalší partneri:

 

univerzita-veterinarneho-lekarstva-a-farmacie-v-kosiciach.jpg

 

s-detmiorig.jpg

 

Exkluzívny komunikačný partner:

 

files-orange-logo-rgb.jpg

 

 

 

Kontakt

Kasárne/Kulturpark
Kukučínová 2
040 01  Košice

 

E-mail: spots@k13.sk