Výmenník Terasa - prvý kultúrny bod okraja

18 SEP 09:21
Výmenníky, SPOTs, workshop, deti, Susedia, Štrikované graffity, Sídlisková paráda, Tvorivé dielne, Obývačka, dobrovoľníctvo ... a mnohé ďalšie kľúčové slová nájdete na webstránke www.spots.sk. Každý z vás si môže prečítať, čo sa v projekte SPOTs dialo, aktuálne deje, a čo sa chystá na najbližšie obdobie. Dnes však urobíme výnimku. Pýtate sa čo Vás čaká? Odpoveď je jednoduchá: „REKAPITULÁCIA“ – polročný život prvého výmenníka.
Výmenník Terasa počas akcie "Maľujme si fasádu"Priestory Výmenníka Terasa - prvého kultúrneho bodu okraja, boli sprístupnené širokej verejnosti 1. marca 2010. Obyvatelia mohli vidieť výstavu veľkoplošných fotografií tzv. citilightov, ktoré zachytávajú minuloročné aktivity projektu SPOTs a mohli sa dozvedieť viac o fungovaní výmenníka, o tom aké aktivity sa v ňom pripravujú a ako sa môžu zapojiť do ich plánovania a realizácie.
Komunitné pracovníčky (tím projektu SPOTs): "Väčšina návštevníkov bola prekvapená z vnútorných priestorov výmenníka, jeho veľkosťou, útulnosťou a najmä jeho funkciou. Pozitívne hodnotila jeho blízkosť a otvorenosť pre rôzne skupiny obyvateľov a formy jeho využívania. S negatívnymi ohlasmi sme sa nestretli."

Future City Game vo VýmenníkuPre nadšencov, ktorí prejavili záujem spoločne vymyslieť ponuku pre klubové a iné voľnočasové činnosti vo výmenníku a v jeho okolí, pripravili členovia tímu projektu SPOTs v spolupráci s British Councilom v polovici marca tímovú plánovaciu hru „Future City Game“. Zúčastnilo sa jej celkom 25 hráčov, ktorí pracovali v štyroch tematických skupinách. Výsledkom ich práce bol návrh s ponukou činností v oblasti tradičných komunitných podujatí, vzdelávania, športu, výtvarného umenia, ale taktiež hudby, tanca a divadla.
Peter Bali (účastník Future City Game): "Dnešné stretnutie ma veľmi prekvapilo. Nečakal som to. Naozaj. Komunitná práca je veľmi dôležitá, aby sa mohli stretnúť a porozprávať obyvatelia. Pretože každý z nás má iný názor na kopec vecí a na dianie v meste. Možno som mal trocha skreslené predstavy, ale tie prešli možno po pár minútach."

Návrh sa stal východiskovým podkladom pre program Výmenníkových dielní. Dnes ho tvoria nasledujúce aktivity: výtvarné dielne, Hip-Hop s Aron, Muzikantské štvrtky a Hudobná škôlka, Pilates, Babinec s Jankou, Vzdelávacie aktivity a iné. Výmenníkové dielne ponúkajú priestor pre sebarealizáciu obyvateľov, priestor pre budovanie dobrých susedských vzťahov, spoznávanie sa, budovanie komunitnej solidarity spoločne s domovými schôdzami však tvoria len jednu časť aktivít celého projektu SPOTs.
Anna Crippa (dobrovoľníčka): "Som tu vo výmenníku druhý krát. Budem tu pôsobiť 6 mesiacov ako dobrovoľníčka. No nie len vo výmenníku, ale vrámci celého projektu Interface, s ktorým Košice vyhrali titul Európskeho hlavného mesta kultúry 2013. Tvoriť Veľkonočné dekorácie je pre mňa veľmi zaujímavé, pretože u nás v Taliansku som sa s takýmto niečim nestretla. Je to pre mňa nové páči sa mi to. Je to pre mňa aj nová skúsenosť s inou – slovenskou kultúrou."

Veľkonočná tvorivá dielňa vo Výmenníku TerasaPriestory výmenníka aktívne využíva na svoje stretnutia neformálna skupina Susedia, ktorá spoločne s mladými dobrovoľníčkami realizovala projekt s názvom “Minulosť a súčasnosť dvoch generácií“. Pre žiakov ZŠ Kežmarská 28 pripravili zaujímavé interaktívne prezentácie na témy Košice včera a dnes, Prečo sa už v športe nefandí ako kedysi, Hudba, ktorú mám rád a podobne. Okrem týchto aktivít spoločne naplánovali sériu podujatí s názvom Sídlisková paráda, ktorú realizovali počas letných prázdnin. Pozostávala z Minifutbalového turnaja, Vybíjanej, sídliskovej hry Túlavé Topánky, premietania Večerníčkov, podujatia Veselo na dvore. Tohtoročnej Sídliskovej parády sa zúčastnilo približne 150 detí a 50 rodičov.

Výmenník Terasa vytvára tiež priestor pre rôzne ponuky na zoznámenie sa so sociálnym a komunitným umením, spoluprácu s výtvarníkmi, filmármi, dizajnérmi. Terasania mohli vidieť výstavy prác študentov FU TU Košice, výstavu fotografií Repaint Rainbow, výstavu diel vytvorených počas projektu Obývačka ako aj výstavu ručných prác detí z Luníka IX. Na každú z výstav prišlo v priemere 40 ľudí, čo je spolu 200 ľudí.

Blší cirkus v podaní Divadla Babadla vo výmenníkuPrebehli tiež dva workshopy jednominútových filmov, do ktorých sa zapojili študenti filmovej školy, obyvatelia Terasy a študenti súkromného rómskeho gymnázia na Galaktickej ulici. Celkom vzniklo 10 jednominútových filmov, ktoré zobrazovali 2 témy: „Sme 20 rokov slobodní’ a projekt „EHMK Košice 2013“.
Adam Hanuljak (OZ DogDocs): "Medzigeneračná výmena, ktorá prebehla v téme ‘Sme 20 rokov slobodní’ bola vynikajúca. Stretli sa v nej dva myšlienkové svetonázory, ktoré v priebehu siedmych dni workshopu komunikovali a nachádzali spoločne východiská.”

Zaujímavým projektom bol pilotný projekt s názvom Štrikované grafity - Vlnená vlna v oblasti netradičného pretvárania verejného priestoru prostredníctvom štrikovaného grafity. Počas projektu prebehlo 18 štrikovacích workshopov s priemernou účasťou 12 – 15 ľudí v piatich mimovládnych organizáciách.

Štrikované graffity - prípravaV prvom polroku 2010 sme vo Výmenníku Terasa a v Kasárňach/Kulturpark zorganizovali 79 rôznych aktivít (výstavy, hudobné, tanečné, vzdelávacie aktivity, premietanie filmov, aktivity z oblasti dokumentárneho divadla a umeleckých komunitných projektov, zapojili sme sa do plánovania zmeny verejného priestoru). Aktivít sa zúčastnilo spolu 1325 obyvateľov. Nie je to veľa, ale ani málo.

Ak by sa ma niekto opýtal či považujem projekt SPOTs a aktivity vo Výmenníku Terasa za úspešné a zmysluplné jednoznačne odpoviem „ÁNO“.

A viete prečo?


Keď sme na Terase vo februári 2009 začali pracovať neexistovala neformálna skupina aktívnych obyvateľov. Pred príchodom tímu SPOTs sa nerealizovali aktivity, v rámci ktorých by ‚Terasania‘, žiaci v miestnych ZŠ, členovia a sympatizanti miestnych mimovládnych organizácii spolupracovali s umelcami, výtvarníkmi, dizajnérmi. Na sídlisku Košice-Západ neboli projekty, v ktorých by spolupracovala staršia generácia s mladšou.

A aká je situácia dnes?


Na Terase existuje neformálna skupina obyvateľov, ktorí si hovoria Susedia. Skvelý tím 6 seniorov, 5 dobrovoľníčok, 3 vedúcich výmenníkových dielní a komunitných pracovníčok SPOTs našiel spôsob ako vyhrať nad ‚medzigeneračnými konfliktami‘. Tento tím našiel spôsob ako zapojiť Terasanov do spoločných projektov s dizajnérmi, výtvarníkmi, základnými školami, mimovládnymi organizáciami, ktoré pôsobia tam aj v iných častiach Košíc.

A to z ďaleka nie je všetko.


Košické, ale aj mimovládne organizácie (MVO) z iných slovenských miest prichádzajú s vlastnou ponukou aktivít pre Terasanov a neraz im musím povedať „Je mi ľúto, ale už nemáme vo Výmenníku Terasa pre vaše aktivity voľný termín“. Nielen MVO, ale aj obyvatelia, umelci a inštitúcie prichádzajú za členmi tímu SPOTs s ponukou na nové projekty a aktivity pre rok 2011. Z miestnych podnikateľov sa stali sponzori športových, spoločenských aktivít, ktoré sa v rámci projektu SPOTs realizujú.

Ako dopisujem posledné riadky „REKAPITULÁCIE“ o to viac si uvedomujem, že aj keď je štatistika dôležitá, omnoho významnejšie sú kvalitatívne zmeny, ktoré sa v komunite udejú. Sú to zmeny, ktoré nie sú viditeľné na prvý pohľad a veľa sa o nich nehovorí, pretože sa nedajú vyčísliť. Sú to zmeny v ľuďoch, v ich myslení, v ich prístupe k budovaniu sídliskovej komunity. Keď tie zmeny vidím o to viac som presvedčená, že pripravovaná rekonštrukcia ďalších výmenníkov na ulici Brigádnická, Ľudová je dôležitá.

Zrekonštruované priestory prinesú obyvateľom ďalší atraktívny priestor s ponukou špecifických športových aktivít, umeleckých, komunitných, a vzdelávacích projektov, ktoré sú jednou z ciest zvyšovania občianskej participácie, budovania udržateľných komunít a samozrejme sú dôležité z hľadiska decentralizácie kultúry zo stredu mesta do jeho okrajových a sídliskových častí.

Verím, že tento článok priniesol všetky informácie o fungovaní, aktivitách a činnosti výmenníka. V krátkej budúcnosti Vám prinesieme novinky o pripravovaných projektoch v menších mestských častiach spoločne s informáciami čo sa bude v rámci projektu SPOTs a Výmenníka Terasa realizovať do konca kalendárneho roka.

Blanka Berkyová
manažérka projektu SPOTs

Autor článku: Tomáš Čižmárik Čítané: 5983x

Foto z akcií

Newsletter SPOTs

Zadajte svoj e-mail

Partneri

ke2013.jpg

 

kosice.jpg

 

mksr.jpg

 

rop.jpg

 

statny-znak.jpg

 

vlajka-eu.jpg

 


 

Predmetné projekty sú

implementované v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi „Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013” Regionálneho operačného programu a sú spolufinancované Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a vo výške 10 % zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií nájdete na www.ropka.sk, www.mpsr.sk a tiež na www.culture.gov.sk,

ERDF: Investícia do vašej budúcnosti.

 

 

 

Ďalší partneri:

 

univerzita-veterinarneho-lekarstva-a-farmacie-v-kosiciach.jpg

 

s-detmiorig.jpg

 

Exkluzívny komunikačný partner:

 

files-orange-logo-rgb.jpg

 

 

 

Kontakt

Kasárne/Kulturpark
Kukučínová 2
040 01  Košice

 

E-mail: spots@k13.sk