Články

15 JUL 2013

Recyklačný workshop

Autor: Anita Čurneková

Pre všetkých rodičov, ktorí chcú svoje deti poučiť o dôležitosti recyklácie, ale aj pre všetky kreatívne deti, ktoré vedia, že nie všetko sa musí hneď vyhadzovať do smetí, je určený workshop s názvom Recykláčik . V termíne od 5. – 9. augusta sa dozviete čo všetko sa dá z recyklovaného materiálu vyrobiť, ako znovu použiť vyradené veci, ako si zútulniť detskú izbičku či vyrobiť niečo len tak – pre radosť. Slovenská výtvarníčka Linda van Dalen vás prevedie zaujímavým svetom recyklácie. Spoločne navštívite miesto, kde sa všetok odpad skrýva. 

 

12 JUL 2013

Parádny začiatok prázdnin

Autor: Anita Čurneková
2013-07-09 09.43.12.jpg

Prvé dva prázdninové týždne prebiehali na sídliskách Terasa a  Nad jazerom Sídliskové parády. Veľkým lákadlom v oboch výmenníkoch bol futbalový turnaj , na Jazere súťažili až štyri družstvá. Veľkú obľubu u ľudí si získala aj súťaž o najlepší koláč . Najmenší si zase s veľkou radosťou kreslili na chodník . Za svoje výtvory boli aj odmenení. Skvelé odmeny dostali aj chalani za svoju snahu pri futbale a florbale . Pre deti boli ešte pripravené predstavenia divadla Babadlo – Statočný čínový vojačik a O psíčkovi a mačičke.

 

11 JUL 2013

Výstava Dnu a von

Autor: Anita Čurneková
2013-05-21 11.33.54.jpg

Výtvarníčka Ľudmila Horňáková si spolu so seniormi z projektu Von z kruhu pripravila už druhú čiastkovú výstavu, na ktorej verejnosti predvedie ich spoločnú niekoľkomesačnú činnosť. Vernisáž výstavy Dnu a von sa uskutoční 18. júla o 17:00 v priestoroch Výmenníka Brigádnická . Uvidíte umelecké výstupy z akcií Pre Teba dýcham, Cestou domov či Papučová seansa. Okrem toho uvidíte napríklad aj lampy, ktoré nielen skrášľujú príbytok, ale aj hrejú na srdci, pretože ich seniori vytvorili z fotiek svojej rodiny.

 

10 JUL 2013

Kvapky farby

Autor: Anita Čurneková

Tak znie názov výstavy, ktorú si v priestoroch Výmenníka Obrody môžete pozrieť počas celého leta. Výtvory mladej košickej výtvarníčky Adriany Szekeres si môžete dokonca zakúpiť a skrášliť si tak svoje bývanie. Získané peniaze poputujú mladej rodine s hendikepovanými detičkami.

 

09 JUL 2013

Z rozprávky do rozprávky

Autor: Anita Čurneková

Zbožňujú vaše deti rozprávky. Hrajú sa na obľúbené postavičky? Majú v letnom programe ešte voľno? Ak ste aspoň na dve otázky odpovedali áno, máme pre Vás skvelú správu. Projekt SPOTs pripravil spolu s výtvarnou lektorkou Tatjanou Márkusovou v termíne od 15. – 19. júla pre deti Letný umelecký workshop . Určený je deťom vo veku od 7 – 12 rokov .

 

09 JUL 2013

Drevitalizácia Pod mostom

Autor: Anita Čurneková
under-bridge_Sketch.jpg

Momentálne prebieha premena nového športovo-spoločenského areálu Pod mostom na sídlisku KVP. Zapojiť sa a pomôcť dobrej veci, môžete každý deň medzi 9:00 - 18:00   do 13. júla a to tým, že prídete a pomôžete pri práci s drevom, s malými úpravami okolia, uprataním alebo s tým, čo bude práve potrebné. Na pláne máme ešte maľovanie, montáž lavičiek či roznos letákov a informovanie verejnosti. Nehľadáme len silných chlapov ale aj ženy a mládež.

02 JUL 2013

Máme zaostrené na domáce poklady

Autor: Anita Čurneková

Projekt Von z kruhu ani v lete nepozastavuje svoju činnosť. Okrem pravidelných stretnutí každý utorok v priestoroch na Jegorovovom námestí pripravuje umelkyňa Ľudmila Horňáková v spolupráci s košickými seniormi viaceré výstavy. Jedna z nich nesie názov „V každej domácnosti“ . Každého z nás občas pochytí kreatívna chvíľa, pri ktorej zmajstrujeme pomocníka v každodennom živote. 

 

27 JUN 2013

Máte aj vy babku bylinkárku?

Autor: Anita Čurneková

Ak áno, určite vám nie raz hovorila o liečivých účinkoch tej ktorej rastliny. Tieto prírodné liečivá pomáhajú pri prechladnutí, bolestiach brucha a hlavy, nespavosti, opuchoch či rôznych ďalších problémoch. Nenahradzujú síce lieky, ale podporne pôsobia pri liečbe týchto boľačiek. Keďže každého z nás občas postretne takáto nepríjemnosť, rozhodli sme sa v priestoroch Výmenníka Wuppertálska hostiť výstavu spojenú s diskusiou pre verejnosť „Od babičky na boľačky“ . 

 

25 JUN 2013

Posledné dni výstav

Autor: Anita Čurneková
Važecká 034.jpg

Pozrite si naše dve výstavy, kým ešte môžete!

 

25 JUN 2013
2013-06-17 17.12.14.jpg

Tento mesiac sme vo Výmenníku Obrody vystavovali viaceré maľby rôznych umelcov. Jednou z nich bola aj Adriana Szekeres , mladá slovenská maliarka. Od detstva je obklopená peknými obrazmi a niekedy na základnej škole sa rozhodla tejto záľube venovať. Má rada pestrosť a pekné tvary a využíva to aj pri svojej tvorbe. Tá je totiž farebná, iná, nová. Jej obrazy môžete vo výmenníku vidieť ešte do 28. júla , tak to určite nepremeškajte. Niektoré z obrazov boli na vernisáži na predaj, zisk poputoval na dobré účely. Čo o svojej tvorbe a sebe samej prezradila sa dozviete z nášho rozhovoru s ňou.

 

25 JUN 2013

Príroda je všetko

Autor: Anita Čurneková
P1080177.JPG

Pán Štefan Feňovčík je členom komunity obyvateľov Terasy. Popri svojej práci stíhal tvoriť umelecké diela. Jeho maľby ste mohli začiatkom mesiaca vidieť vo Výmenníku Obrody . O tom čo tvorí najradšej, ako a prečo vlastne nám prezradil pri krátkom rozhovore. Nechajte sa inšpirovať.

 

Vo Výmenníku Važecká sa toto leto budú konať dva denné umelecké workshopy pre deti. Oba sú určené deťom vo veku 7 – 12 rokov , ktoré počas prázdnin nechcú sedieť doma, ale chcú niečo zaujímavé zažiť, dozvedieť sa viac o svete okolo nás a dať priestor svojej fantázii.

 

Vo Výmenníku Wuppertálska sa počas leta budú konať tri týždenné  workshopy pre deti. Prvý z nich, hudobný workshop. Týždenný moderný ateliér zborového spevu povedie vokálna skupina BRILIANT . Určený je deťom vo veku od 6 – 15 rokov . Dozvedia sa v čom spočíva čaro zborového spevu, ako spolupracovať, aby výsledok bol čo najlepší a okrem klasických nácvikov týždeň vyplnia aj hry a veľa zábavy. Na záver je pripravený koncert pre rodičov a priateľov, kde mladí speváci predvedú svoje hlasy. Ateliér sa uskutoční od 8. – 12. júla v čase od 9:00 – 13:00 . Účasť na ateliéri je spoplatnená sumou 2,-- €/deň .

 

17 JUN 2013

Divadelná improvizácia na streche

Autor: Anita Čurneková

Koncom júna sa vo Výmenníku Wuppertálska koná v poradí druhá Improdielňa a Improliga v Košiciach . Lektorsky ju opäť povedie herec Jozef Abafi , zakladateľ žilinskej Improligy. Spolu s ním prídu viacerí nadšenci, ktorí si už čo-to odohrali. 

 

13 JUN 2013

Dve nové výstavy už tento pondelok

Autor: Anita Čurneková

Vo výmenníkoch Važecká a Obrody začneme 17. júna vystavovať dve rôzne výstavy. Tá prvá, na Obrody je z dielne mladej Košičanky Adriany Szekeres . Hoci nikdy maľbu neštudovala, aktívne tvorí. Za posledných päť rokov sa venovala rôznym technikám. Momentálne prevláda v jej tvorbe maľovanie na plátno temperami a akrylom . Využíva však aj techniku koláže, kde kombinuje farby s baliacim papierom. Niektoré z vystavovaných obrazov si budete môcť počas vernisáže zakúpiť a prispieť tak finančne detským pacientom, ktorým výťažok poputuje.

10 JUN 2013

SPOTs na festivale POKE

Autor: Ján Hološ

Pred rokom bol projekt SPOTs aktívnou súčasťou multižánrového festivalu POKE a tento rok nebude iný. Po vlaňajšom oficiálnom prvom ročníku prinášajú organizátori, ktorými sú košická Tabačka Kulturfabrik a prešovský Wave, druhý oficiálny ročník multižánrového open air festivalu POKE.

07 JUN 2013

Podporte s nami projekt POD MOSTOM

Autor: Anita Čurneková
429918_10200719436901689_1657759827_n.jpg

Druhý ročník programu SPPoločne vznikol v spolupráci SPP, Nadácie SPP a EkoFondu. Program sa zameriava na pomoc ľuďom a komunitám na Slovensku. Do súťaže o finančný príspevok sme sa spolu so štúdiom Atrium zapojili aj my, s projektom športovo-kultúrneho areálu Pod mostom . 

 

05 JUN 2013

Cerebrum a obnova jeho buniek

Autor: Anita Čurneková
IMG_5399.jpg

Včerajšia Vedecká kaviareň sa venovala téme tvorby nových neurónov v dospelom mozgu. Dlho totiž medzi odborníkmi prevládal názor, že po narodení naše mozgové bunky už iba odumierajú. Vedci však pomerne nedávno dokázali, že aj v dospelom veku vznikajú nové nervové bunky. Okrem niektorých druhov stavovcov, vrátane vtákov, hlodavcov a opíc sa tento proces preukázal aj u človeka. 

 

04 JUN 2013

Všetkým športuchtivým Košičanom!

Autor: Anita Čurneková

Tím SPOTs a neformálna skupina Susedia pre vás pripravili Medzisídliskový volejbalový turnaj . Športovcov čakáme 13. júla medzi 14:00 – 18:00 na Mágio pláži na sídlisku Nad jazerom . Turnaj je voľným pokračovaním Sídliskovej parády pre dospelých. 

 

03 JUN 2013

Najbližšia Vedecká kaviareň sa koná zajtra, 4. júna o 18:00 vo Výmenníku Brigádnická . RNDr. Enikő Račeková, PhD. z Neurobiologického ústavu SAV v Košiciach vám priblíži tvorbu nových neurónov v dospelom mozgu. Viac vám už napovie nasledovný abstrakt:

 

Foto z akcií

Newsletter SPOTs

Zadajte svoj e-mail

Partneri

ke2013.jpg

 

kosice.jpg

 

mksr.jpg

 

rop.jpg

 

statny-znak.jpg

 

vlajka-eu.jpg

 


 

Predmetné projekty sú

implementované v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi „Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013” Regionálneho operačného programu a sú spolufinancované Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a vo výške 10 % zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií nájdete na www.ropka.sk, www.mpsr.sk a tiež na www.culture.gov.sk,

ERDF: Investícia do vašej budúcnosti.

 

 

 

Ďalší partneri:

 

univerzita-veterinarneho-lekarstva-a-farmacie-v-kosiciach.jpg

 

s-detmiorig.jpg

 

Exkluzívny komunikačný partner:

 

files-orange-logo-rgb.jpg

 

 

 

Kontakt

Kasárne/Kulturpark
Kukučínová 2
040 01  Košice

 

E-mail: spots@k13.sk