Články

29 MAJ 2013

Júnové dielne pre deti

Autor: Anita Čurneková
IMG_3275.jpg

Na jún sme pre všetky hravé a tvorivé deti a ich rodičov pripravili dielne s  Mgr. art. Evou Tkáčikovou . Pod jej vedením si deti osvoja rôzne výtvarné techniky a prácu s vybraným materiálom. Prostredníctvom týchto techník v deťoch podporuje tvorivý proces a výtvarné vyjadrovanie ich predstáv. Rozvíjajú si jemnú motoriku, ale aj plošné a priestorové vnímanie. Tvorivé dielne nie sú len o kreslení a maľovaní. S lektorkou budú deti lepiť koláže, vytvárať 3D objekty a dekorácie z rôznych materiálov.

 

29 MAJ 2013

Prví horolezci na stene Važeckej

Autor: Anita Čurneková
11.jpg

Včera sa konala prvá hodina lezenia na stene Výmenníka Važecká. Táto bola zatiaľ iba skúšobná, aby si deti vyskúšali, o čom to lezenie vlastne je.

21 MAJ 2013
CAM00365.jpg

Začiatkom mája sa vo Výmenníku Važecká rozbehli tvorivé dielne s Jankou Bučkovou . Prvou témou, ktorej sa spolu s účastníkmi chopila bol šperk . Vznikli tak viaceré skvosty, ktoré budú krášliť nejeden dekolt. Pre tých, ktorí by sa nasledujúcej dielne chceli zúčastniť platí, že sú vítaní každý štvrtok od 17:00 na Važeckej . Ale teraz už viac o Janke, vďaka ktorej vznikli a v budúcnosti ešte vzniknú viaceré zaujímavé šperkárske či módne skvosty.

 

 

17 MAJ 2013
P1080143.JPG

Zatiaľ hlavne teoreticky, pretože okrem samotnej výsadby je dôležité aj naplánovanie vzhľadu celej prírodnej komunitnej záhrady, čo potvrdí každý nadšený záhradkár. Tento týždeň sa konal dvojdňový workshop vo Výmenníku Wuppertálska , ktorý viedla lektorka Silvia Szabová . Spolu s ňou sa do tvorby zapojil aj holandský umelec Matays , ktorý sa venuje práci s drevom a skrášli aj našu záhradu.

 

15 MAJ 2013

Projekt Von z kruhu zvnútra (2. časť)

Autor: Anita Čurneková
foto group.jpg

Pred pár mesiacmi sme uverejnili prvú časť rozhovoru s Mgr. art. Ľudmilou Horňákovou, ktorá sa venuje práci so seniormi v dennom centre na Furči. Prinášame vám druhu časť tohto rozhovoru, ktorý vám priblíži plánované aktivity na najbližšie obdobie. Nechajte sa aj vy inšpirovať ku lepšej komunikácii so seniormi. Ako na to vám už prezradí Ľudka.

 

15 MAJ 2013

Diamanty sú večné

Autor: Anita Čurneková

Výrok z tejto bondovky je už legendárny, a to nielen medzi zlatníkmi. My Vám ponúkame možnosť vyrobiť si vlastné šperky. Nebudú síce diamantové, ale zato sa budete môcť pochváliť vlastnoručnou  prácou. Každý májový štvrtok môžete vo Výmenníku Važecká pod vedením výtvarníčky Janky Bučkovej vyrobiť niečo, čo bude pravidelne skrášľovať a dopĺňať Vaše osobné čaro. Najbližšia tvorivá dielňa sa koná už tento štvrtok a zameria sa na výrobu šperku z epoxidovej živice .

 

15 MAJ 2013

Ak deti doma neobsedia

Autor: Anita Čurneková
IMG_3223 copy.jpg

Máte doma hyperaktívne deti a chcete, aby si nadbytočnú energiu vybili zmysluplným spôsobom? Alebo máte naopak deti, ktoré sa nepohnú od telky, pretože nenašli vhodnú a zaujímavú aktivitu? Priveďte ich 28. mája o 17:00 do Výmenníka Važecká . Na ukážkovej hodine lezenia možno zistia, že chcú v budúcnosti prekonávať vertikálne limity. 

 

13 MAJ 2013

Sídliská sú často sivé a neútulné miesta, cez ktoré prechádzame na ceste do práce alebo domov a nevenujeme im veľkú pozornosť. Projekt Pod panelákmi by to mal zmeniť. Jeho cieľom je upraviť verejný priestor, aby bol krajší, farebnejší, prívetivejší a aby vyčaril okoloidúcim úsmev na perách. Jednou z priorít je zapojiť obyvateľov sídliska do skrášľovania svojho okolia. Sú to práve oni, kto najčastejšie obchádza trasy medzi panelákmi. Pre tých, ktorým nie je ľahostajné, ako ich okolie vyzerá pripravil projekt SPOTs s podporou Nadácie SPP možnosť zapojiť sa a skrášliť verejný priestor, ktorý denne užívajú. V rámci toho sa pripravuje skrášľovanie okolia výmenníkov, ako aj ďalších frekventovaných miest. 

 

10 MAJ 2013

Prvý z kurzov o budovaní komunitnej prírodnej záhrady sa koná už budúci týždeň ! Na začiatok sa bližšie zoznámite s projektom, jeho realizáciou na Slovensku aj v zahraničí. Naučíte sa ktoré rastliny a prvky sú najvhodnejšie a prečo. Zapojíte sa do plánovania vzhľadu výmenníkovej záhrady a spolu vysadíme prvé okrasy, ktoré potešia oko každého okoloidúceho. 

 

06 MAJ 2013

V poradí už pätnásta Vedecká kaviareň prinesie zaujímavú tému, ktorá bude doprevádzaná pútavým a netradičným výkladom Mgr. Pavla Szabó, CSc. z Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach. Viac o svete pri absolútnej nule sa dozviete v utorok 7. mája o 18:00 vo Výmenníku Brigádnická .

Konečne môžeš aj v Košiciach zažiť a vyskúšať divadelnú improvizáciu na vlastnej koži. Stačí ak prídeš v sobotu a nedeľu ( 11. – 12. mája ) do Výmenníka Wuppertálska a predvedieš svoje umenie. IMPRODIELŇA a  IMPROLIGA už veľa rokov „objavujú“ komediálne talenty. Ku tým košickým sa môžeš už tento víkend zaradiť aj ty!

 

03 MAJ 2013

Koncom mesiaca sa koná obľúbený festival USE THE C!TY , ktorý, ako veríme, opäť priláka do mesta množstvo ľudí. Festival nabáda k tomu, aby si ľudia obzreli známe zákutia z iného uhlu pohľadu, aby hľadali umenie aj tam, kde ho bežne nečakajú.

 

30 APR 2013

Klapka a "AKCIA"!

Autor: Anita Čurneková
IMG_3185 copy.jpg

Minulý týžden sme otvorili tri nové kultúrne body okraja a posunuli tak ich prípravnú fázu na “ostrú”. Program otváracieho týždňa sa začal v sobotu vo Výmenníku Ľudová skejtbordovou exhibíciou. Nasledujúci deň si skejtpark mohli jazdci vyskúšať na vlastnej koži. Slávnostné otvorenie prebehlo v pondelok, okružnou jazdou autobusom, ktorá končila vo výmenníku na Jazere. 

 

26 APR 2013

Taebo 29. apríla a 6. mája nebude!

Autor: Anita Čurneková
tulave_topanky_ilustracka.jpg

Všetkým taebo nadšencom oznamujeme, že 29. apríla a 6. mája sa cvičenie ruší.

23 APR 2013

Pozývame vás na výstavu prác žiakov Školy úžitkového výtvarníctva v Košiciach s názvom Svietidlá/Svetlo . Výsledným produktom širokého spektra ponúkaných študijných odborov školy je množstvo výtvarných výstupov odlišných charakterom, obsahom, použitým materiálom a účelom pre ktorý vznikali. Z tohto sme pre vás vybrali kolekciu, ktorej hlavným inšpiračným zdrojom a zároveň  predmetom záujmu je svetlo v jeho rôznych podobách. Autormi prác sú súčasní žiaci ako aj absolventi školy.

 

22 APR 2013

Aranžovanie tento týždeň nebude

Autor: Anita Čurneková

Oznam pre všetkých, ktorí sa zúčastňujú aranžérskych dielní na Furči.

17 APR 2013
P1160968.JPG

Minulý týždeň sa vo štvrtok konala akcia Pre Teba dýcham . Približne 200 ľudí prejavilo svoju lásku alebo náklonnosť. Na nafúknutý balón písali pre koho dýchajú. Autorka projektu Ľudmila Horňáková potom z týchto balónov vytvorila nápis PRE TEBA , ktorý inštalovala na stromy v parku pri Poliklinike Východ. 

 

15 APR 2013

Vo výmenníkoch zavládne Jeden svet

Autor: Anita Čurneková

Projekt SPOTs (Košice 2013, n. o.) a filmový klub Dzivá realita Košice Vás pozývajú na 13. ročník medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet v Košiciach, tentoraz na tému „Svet v pohybe“ . Premietanie môžete vidieť začiatkom mája v priestoroch výmenníkov.

10 APR 2013

Predstavenie o košických oceliarňach žne úspechy v slovenských a zahraničných mestách. Dokumentárna inscenácia sleduje príbehy ľudí, ktoré súvisia s oceliarňami, ich trápenia, radosti, starosti, sklamania, lásku i vnímanie dôležitých historických udalostí. Práve tieto udalosti ako politické a sociálne zmeny a veľké dejinné prevraty dáva do kontextu s bežným životom pracovníkov. Diváci sa tak vďaka predstaveniu dozvedia o vplyve revolučných a privatizačných rokov na podnik a životy zamestnancov.

 

09 APR 2013

Maľovaná cesta Z Beskýd do Tatier

Autor: Anita Čurneková

V rámci otvárania nového Výmenníka Wuppertálska môžete vidieť aj výstavu olejomalieb sliezskeho maliara Josefa Tepera. Jej vernisáž sa uskutoční 23. apríla o 13:00. Výstavu môžete vidieť  vďaka spolupráci dvoch základných škôl – ZŠ Starozagorská 8 z Košíc a ZŠ Heleny Salichové Ostrava z Polanky nad Odrou. Dokopy 26 olejomalieb ukazuje výjavy krásnej prírody z okolia Beskýd, Jesenníkov, Klimovíc, Polanky nad Odrou, Ostravy, ale aj Vysokých Tatier.

 

Foto z akcií

Newsletter SPOTs

Zadajte svoj e-mail

Partneri

ke2013.jpg

 

kosice.jpg

 

mksr.jpg

 

rop.jpg

 

statny-znak.jpg

 

vlajka-eu.jpg

 


 

Predmetné projekty sú

implementované v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi „Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013” Regionálneho operačného programu a sú spolufinancované Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a vo výške 10 % zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií nájdete na www.ropka.sk, www.mpsr.sk a tiež na www.culture.gov.sk,

ERDF: Investícia do vašej budúcnosti.

 

 

 

Ďalší partneri:

 

univerzita-veterinarneho-lekarstva-a-farmacie-v-kosiciach.jpg

 

s-detmiorig.jpg

 

Exkluzívny komunikačný partner:

 

files-orange-logo-rgb.jpg

 

 

 

Kontakt

Kasárne/Kulturpark
Kukučínová 2
040 01  Košice

 

E-mail: spots@k13.sk