Články

P1320687.jpg

„Na sobotu hlásia škaredé počasie, sychravo, mrholenie a občasný dážď, teploty sa nad 20 stupňov určite nedostanú,“ pozeráme spoločne na predpoveď počasia so Zdenkou Košovou, patrónkou a mentorkou celej Komunitnej záhrady a tvárime sa nešťastne.

 

DSC_5704.jpg

V piatok sme v Mestskom výmenníku (pavilón November) privítali návštevníkov s výtvormi, ktoré boli výsledkom týždňového workshopu mladých košických dizajnérov.

 

13 SEP 2013
DSC_5580.jpg

Prvú výstavu, ktorú sme otvárali tento štvrtok v rámci festivalu Naše sídliská pripravila Ľudka Horňáková. V každej domácnosti predstavuje ako v každom obydlí môžeme nájsť niečo iné.

 

P1320606.jpg

Vernisáž výstavy Výstavba sídliska KVP navštívili desiatky milovníkov fotografie a tohto sídliska.

 

10 SEP 2013

November vám predstavíme už v septembri!

Autor: Magdaléna Haľková

Jedným z najvýznamnejších podujatí festivalu Naše sídliská je slávnostné otvorenie nášho nového výmenníka. Pavilón v priestoroch Kasární/Kulturparku s názvom November sa zmení na Mestský výmenník už tento piatok trinásteho.

Najbližšiu sobotu, 14. septembra, si zapálení záhradkári z KVP môžu povedať „zvládli sme to“. Po dlhých prípravách bude Komunitná záhrada pri  Výmenníku Wuppertálska pripravená k otvoreniu.

04 SEP 2013
1005315_479065868837552_608110963_n.jpg

Zaujíma vás ako si za lacný peniaz vyrobiť elegantný a praktický nábytok do vašej záhrady? Počas dvojdňového workshopu vám s tým môže pomôcť holandský umelec Mathijis Lieshout.

 

23 AUG 2013

Maľovanie horúcim voskom

Autor: Magdaléna Haľková
malovanie voskom.jpg

Šiesteho septembra prebehne prvýkrát tvorivá dielňa, ktorá vás zasvätí do tajov enkaustiky. Ide o kreslenie taveným voskom, ktorému vás priučí Peter Knap.

 

Druhý ročník festivalu  Naše sídliská  bude plný zaujímavých akcií a momentov, na ktoré mnohí netrpezlivo čakajú. Slávnostne otvoríme Mestský výmenník v areáli Kasární/Kulturparku v centre Košíc a Komunitnú záhradu na sídlisku KVP. 

15 AUG 2013

Pre Furču sú na najbližšie dva mesiace pripravené dve výstavy. Prvá z nich nesie názov  V každej domácnosti  a uskutoční sa v prvej polovici septembra. Výstava by mala ukázať „ vylepšováky “  a rôzne kutilské pomôcky , ktoré uľahčujú či skrášľujú život a bývanie seniorov. Autorka výstavy Ľudka Horňáková sa zaujíma aj o svojské zbierky či koníčky odzrkadľujúce život starších ľudí. Každého z nás občas pochytí kreatívna chvíľa, pri ktorej si zmajstrujeme pomocníka v každodennom živote. Seniori mohli prispieť svojou troškou do výstavy od začiatku júna až do polovice augusta.

06 AUG 2013

Fotograf na bicykli: Michal Gedeon

Autor: Anita Čurneková
Gedeon.jpg

V polovici júla sa vo Výmenníku konala vernisáž prác Michala Gedeona, mladého košického fotografa, ktorý okrem štúdia na vysokej škole uplatňuje svoj talent aj v umeleckej oblasti. Výstava pritiahla na Važeckú mnoho mladých ľudí, ktorí obdivovali nielen jeho diela, ale aj exhibíciu trialistov, ktorí sa na streche predviedli na kolesách.

 

26 JUL 2013

Medzicentrum IV vo výmenníkoch

Autor: Anita Čurneková
DSC_2531.jpg

Program, viac ako týždňového projektu MEDZICENTRUM IV (SPOTs 2013),  sa síce skončil sobotňajšou vernisážou výstavy a následnou after párty, ale diela, ktoré vznikli počas projektu, si môžete pozrieť každý pondelok a stredu od 16:00 do 18:00 vo Výmenníku Štítová medzi 9. a 21. augustom.

 

 

24 JUL 2013

Hviezdne nebo nad výmenníkom

Autor: Anita Čurneková

Nebezpečný vesmír je názov prednášky, ktorú môžete navštíviť tento piatok o  19:30 vo Výmenníku Važecká . Prednáška podáva prehľad o rôznych spôsoboch, ktorými nás vesmír môže ohroziť. Od komét a asteroidov, cez zánik Slnka, až po úplný koniec vesmíru. 

 

Mestská časť Košice - Sídlisko KVP v spolupráci s o.z. EKO ľudia a projektom Spots vyhlasujú ďalší ročník súťaže "O najkrajší balkón a predzáhradku sídliska KVP 2013" . Ak je aj vo Vašom okolí pozoruhodne upravený balkón, predzáhradka, alebo vďaka Vášmu susedovi máte krajší výhľad, dajte nám o tom vedieť, alebo sa sami zapojte do súťaže skrášlením svojho okolia.

 

24 JUL 2013

Letný program SPOTs v parku

Autor: Anita Čurneková

Už koncom budúceho týždňa začína Leto v parku a sním aj bohatý program plný koncertov, divadelných predstavení, vernisáží či workshopov. Niekoľko akcií pripravil aj tento rok projekt SPOTs. Dúfame, že sa ich zúčastníte v hojnom počte. Pripravili sme prevažne detský program, ale na svoje si prídu aj tí, ktorí sa radi dozvedia niečo viac o nás či o Kasárňach/Kulturparku. Tešíme sa na vás!

 

19 JUL 2013

Život komunitnej záhrady

Autor: Ján Hološ

V apríli sa začal prerod nevyužitého priestoru na sídlisku KVP pri  Výmenníku Wuppertálska . Za niekoľko mesiacov sa už pôvodný pozemok takmer nedá rozoznať. Do projektu sa zapojili obyvatelia z celých Košíc - nadšení záhradkári, ktorí sa chceli podeliť o svoje skúsenosti, ale aj „ susedia z bytoviek “, ktorí si takto vynahradzujú fakt, že v byte veľké možnosti pestovania nemajú.

Mestská časť Košice – Západ tento týždeň ukončila projekt „Pod panelákmi“, ktorý stimuloval spoluprácu mestskej časti, tímu projektu SPOTs /Košice 2013, n.o  a obyvateľov Luníka III pri vytváraní zóny aktivity, zóny oddychu a umenia a zóny urbánneho športu pri kultúrno-spoločenských centrách  na uliciach Ľudová, Brigádnická a Obrody.

 

17 JUL 2013

MEDZICENTRUM IV. 2013 (SPOTs)

Autor: Anita Čurneková

Do jednotlivých mestských častí Košíc a okolia Výmenníkov SPOTs  si pozývame vizuálnych umelcov z Čiech a Slovenska. Ich snahou bude pomocou obyvateľov skúmať jednotlivé mestské prostredia a miestnu problematiku. Počas ôsmych dní sa budú môcť obyvatelia oboznamovať s umelcovým prístupom v tvorbe pre verejný priestor, otvorene s ním diskutovať na tému public-art (umenie pre verejný priestor) a navzájom sa nechať inšpirovať. Budú tak mať možnosť spoluvytvárania diela priamo v prostredí.

 

17 JUL 2013

Keď dážď vyhráva

Autor: Anita Čurneková
CAM00640.jpg

Minulú sobotu sa na sídlisku Nad jazerom konal Medzisídliskový volejbalový turnaj . Celkovo sa ho zúčastnili tri družstvá. Chladné a daždivé počasie určite odradilo nejedného športovca, takže to bolo 1:0 pre dážď. Skalní volejbalisti sa však odhodlali aj napriek tomu zabojovať o víťazstvo. Podarilo sa to družstvu Dažďoví ľudia , ktorému počasie vlastne prialo a skóre sa tým vyrovnalo. Ako druhé sa umiestnili Čučoriedky a tretiu priečku sme obsadili my, SPOTs .

 

16 JUL 2013
P1080328.JPG

Minulý týždeň sa mohli deti priučiť zborovému spevu. Hudobný workshop , ktorý organizoval spevácky zbor Briliant , mal u detí úspech. Od pondelka do piatku nacvičovali spoločne viaceré ľudové aj moderné piesne. Deti už teraz poznajú hudobné značky, noty, zvuk jednotlivých nástrojov, ako aj ich vzhľad. Aj pojem kánon im už nie je cudzí. Okrem zábavného učenia veľa spievali, počúvali či trénovali rytmiku. 

 

Foto z akcií

Newsletter SPOTs

Zadajte svoj e-mail

Partneri

ke2013.jpg

 

kosice.jpg

 

mksr.jpg

 

rop.jpg

 

statny-znak.jpg

 

vlajka-eu.jpg

 


 

Predmetné projekty sú

implementované v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi „Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013” Regionálneho operačného programu a sú spolufinancované Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a vo výške 10 % zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií nájdete na www.ropka.sk, www.mpsr.sk a tiež na www.culture.gov.sk,

ERDF: Investícia do vašej budúcnosti.

 

 

 

Ďalší partneri:

 

univerzita-veterinarneho-lekarstva-a-farmacie-v-kosiciach.jpg

 

s-detmiorig.jpg

 

Exkluzívny komunikačný partner:

 

files-orange-logo-rgb.jpg

 

 

 

Kontakt

Kasárne/Kulturpark
Kukučínová 2
040 01  Košice

 

E-mail: spots@k13.sk