Články

14 APR 2012
pre-clanok-stv1.jpg


14 APR 2012

Skôr ako sa narodíme

Autor: Tomáš Čižmárik
IMG_2772-copy.jpg

Aprílová ponuka Vedeckej kaviarne prilákala do výmenníka na Brigádnickej ulici niekoľko desiatok Košičanov. Prednáška MVDr. Dušana Fabiana, PhD. z Ústavu fyziológie hospodárskych zvierat Slovenskej akadémie vied (ÚFHZ SAV) v Košiciach pod názvom „Skôr ako sa narodíme“ prilákala tentoraz najmä mladých ľudí.

28 MAR 2012
3049166.jpg

V utorok 3. apríla 2012 o 18.00 hodine vo výmenníku na Brigádnickej ulici vám v rámci ďalšej vedeckej kaviarne predstaví MVDr. Dušan Fabian, PhD. najskoršie obdobie vývinu jedinca – prvé dni a „kroky“ embrya v čase od jeho vzniku až po zahniezdenie sa do maternice. Vysvetlí vám, čo sa s čerstvo vzniknutým zárodkom i v jeho okolí deje. Oboznámi vás s najvážnejšími nástrahami, ktoré musí embryo prekonať.  A v neposlednom rade sa dozviete aj čosi o jeho komunikačnej výbave a mechanizmoch „prvej pomoci“, ktoré mu pomáhajú s nástrahami bojovať.

cesta-do-neznama.jpg

Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť a tím projektu SPOTs pripravili v rámci projektu Nové Idey workshopy pre verejnosť v Žiline a v Banskej Bystrici. Ich cieľom je ponúknuť iný uhol pohľadu na život utečencov na Slovensku a v strednej Európe, prezentovať umelecké projekty, rôzne prístupy v komunitnej a v sociálnej práci a predstaviť ľudí, ktorí s utečencami pracujú každý deň.

16 MAR 2012
e5c571ff57_78186115_o2.jpg

V sobotu 17. marca sa konala vo Výmenníku na ulici Obrody benefičná tvorivá dielňa s občianskymi združeniami "Quatre Pattes" a "Tvorivá dielňa", ktorá bola spojená s výstavou umeleckých diel JUDr. Pavla Buráka na tému psy. Táto výstava je sprístupnená verejnosti do 30. marca počas otváracích hodín výmenníka.

supertr-web-2PUO_2847.jpg

Projekt Supertrieda vznikol pred siedmimi rokmi za účelom, aby každé dieťa malo šancu byť súčasťou kreatívneho procesu učenia a jeho hlavným cieľom je od začiatku učiť deti cítiť, tvoriť, myslieť a najmä tešiť sa zo života. Iniciatíva na vytvorenie tohto projektu prišla priamo od učiteľov, ktorí cítili stále väčšiu potrebu vzdelávania sa v umeleckej oblasti.

09032012215.jpg

Projektový tím SPOTs niekoľkokrát do roka opúšťa prostredie veľkokapacitných sídlisk a zrekonštruovaných Výmenníkov, aby sa so špeciálnym divadelným programom dostal bližšie k obyvateľom menších mestských častí. Prvé predstavenia sme spoločne s Divadlom na Peróne odohrali v kultúrnych domoch v obci Ťahanovce, MČ Poľov a Vyšné Opátske ešte v roku 2010.  Predstavenie s názvom „Cisárov pisár “ bolo veľmi úspešné, a  preto sme sa rozhodli, že  by bola škoda nepokračovať.

12 MAR 2012
BOTOS-BAND-01.jpg

Projekt SPOTs a kapela Finally vás pozývajú na hudobný workshop, ktorého cieľom je výmena    praktických aj teoretických skúseností medzi obyvateľmi a profesionálnymi hudobníkmi. Nenechajte si ujsť jedinečnú príležitosť, prineste si vlastný hudobný nástroj, dobrú náladu a chuť spoločne si zahrať.

080320121136.jpg

Jedna kytička, dva bozky na líčka a je koniec MDŽ? Komunitné pracovníčky projektu SPOTs medzinárodný deň, ktorý patrí nežnejšiemu pohlaviu, poňali oveľa akčnejšie.

270220121045.jpg

Od 27.2. sa počas celého týždňa stretávali členovia neformálnej skupiny Susedia vo Výmenníku Obrody, aby vytvorili nové diela pod vedením výtvarníka Helmuta Bistiku. Prvé tohtoročné stretnutie pod názvom Neprofesionálni umelci zo sídliska prinieslo 35 diel, ktoré budú neskôr súčasťou verejnej vernisáže. Tento projekt je zameraný na rozvíjanie talentu, naberanie nových skúseností a pre účastníkov môže byť nápomocný v ich ďalšej tvorbe.

supertrieda.jpg

Občianske združenie Supertrieda a tím projektu SPOTs z neziskovej organizácie Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 pripravili pre žiakov základných a stredných škôl projekt Supertrieda Košice 2013. Súčasťou projektu budú aj vzdelávacie workshopy pre učiteľov a umelcov pod odborným vedením expertov z Prešovskej univerzity. V rámci neho vytvoria školáci za pomoci profesionálnych umelcov výtvarné, divadelné, hudobné a multimediálne diela. Tie budú prezentovať na súťažnej prehliadke, ktorá bude 9. mája 2012 v Košiciach. Na nej sa rozhodne, ktorá zo zúčastnených tried sa bude môcť pýšiť titulom Supertrieda Košice 2013 a postúpi do celonárodného finále.

26 FEB 2012


09 FEB 2012
aDSC03968.jpg

Práve vrcholilo hokejové finále ZOH vo Vancouveri, keď na opačnom konci sveta osvetlil nočnú oblohu nad Strednou Európou veľmi jasný meteor – bolid. Ako neskôr astronómovia zistili a vypočítali, teleso letelo nad Slovenskom zo západu na východ a vo výške 35 km nad povrchom došlo k explózii. Malá časť hmoty dopadla na Zem vo forme meteoritov západne od Košíc pri obci Vyšný Klátov.

09 FEB 2012
lehotsky-muzik-work-7-copy.jpg

PROGRAM

A3_heavymetal-1bis.jpg

, 09 08 513 685.

plagat_1.jpg

Projekt SPOTs v spolupráci s KEKS Design/creative lab pozívajú na výstavu "new collection by KEKS Design", v rámci projektu "Byt 70/80". Vernisáž výstavy, je v utorok 20. Decembra o 18:00 hod vo Výmenníku na ulici Brigádnická a výstava bude dostupná do 20.1.2012.

307-dsc_8192-jpg.jpg

Príďte stráviť Silvestra trošku inak, v priateľskej atmosfére Výmenníka Brigádnická!

19 DEC 2011
img_3214.jpg

Silvestrovské hry, súťaže a tvorivé dielne, vrátané občerstvenia pre deti, polnočný karneval s diskotékou. O pohodlie vás a Vašej rodiny sa postará Zuzana Kyráliová a jej hostia.

Foto z akcií

Newsletter SPOTs

Zadajte svoj e-mail

Partneri

ke2013.jpg

 

kosice.jpg

 

mksr.jpg

 

rop.jpg

 

statny-znak.jpg

 

vlajka-eu.jpg

 


 

Predmetné projekty sú

implementované v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi „Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013” Regionálneho operačného programu a sú spolufinancované Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a vo výške 10 % zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií nájdete na www.ropka.sk, www.mpsr.sk a tiež na www.culture.gov.sk,

ERDF: Investícia do vašej budúcnosti.

 

 

 

Ďalší partneri:

 

univerzita-veterinarneho-lekarstva-a-farmacie-v-kosiciach.jpg

 

s-detmiorig.jpg

 

Exkluzívny komunikačný partner:

 

files-orange-logo-rgb.jpg

 

 

 

Kontakt

Kasárne/Kulturpark
Kukučínová 2
040 01  Košice

 

E-mail: spots@k13.sk