Články

12 DEC 2011

Hudobný workshoop v Jazz Café

Autor: Tomáš Čižmárik
web_workshop.jpg

Koniec kalendárneho roka využíva projekt SPOTs na rôzne aktivity. Okrem Vianočných tvorivých dielní a divadelných predstavení nezabúdame ani na muzikantov. Pozývame vás na ďalší hudobný workshop, ktorého cieľom je podeliť sa o praktické a teoretické skúsenosti profesionálnych hudobníkov s obyvateľmi, hudobnými nadšencami. Našimi hosťami budú členovia kapely Finally, ktorá bola naším hosťom aj pri oslavách narodením Výmenníka Obrody. Sprievodcami jazzovou kuchyňou budú Eugen Botoš, Katarína Suchoňová, Róbert Vizvári. Nezabudnite si priniesť svoje hudobné nástroje a dobrú náladu!

05 DEC 2011
Vychodna-minúta.jpg

DogDocs a SPOTs pozývajú na Východná minúta 2011 - záverečná prezentácia a ocenenie  jednominútových filmov, ktoré vznikli počas série filmových workshopov a sprievodný program (hudobná skupina Ján Spišák a Tomaš Čižmarik). Filmy sú z Košíc, Prešova, Bardejova a Drienovca.

29 NOV 2011

Projekt SPOTs a Helmut Bistika Vás pozývajú na vernisáž výstavy amatérskej tvorby členov neformálnej skupiny SUSEDIA.

14 NOV 2011
swedish_cow.jpg

Mnohí z nás najmä tí mladší možno živú kravu ešte ani nevideli. Väčšina z nás pozná kravu ako domáce úžitkové zviera, ktoré nám poskytuje základné potraviny. Prežúvavce, medzi ktoré patria aj kravy, však skrývajú mnohé tajomstvá o ktorých vôbec neviete. Nechajte sa prekvapiť a príďte na prednášku Dr. Petra Javorského z Ústavu fyziológie hospodárskych zvierat SAV dňa 22. 11. 2011 o 18.00 hod. do výmenníka na ulici Obrody na sídlisku Terasa.

Príbehy bezprávia - Cesta ku slobode je interaktívna výstava zobrazujúca portréty tých, ktorí sa nebáli bojovať proti totalitnému režimu. Niektorí z nich boli členmi ozbrojených protištátnych skupín, iní pracovali pre tajné služby demokratických krajín, tí, ktorí distribuovali a vydávali letáky, prípadne takí, ktorých odpor k režimu prinútil spáchať samovraždu. Výstava nezabúda ani na tých, ktorí pôsobili v kultúrnej oblasti a vydávali samizdaty, pôsobili v občianskych iniciatívach a organizovali petície. Program je doplnený o dva krátke (26 min.) filmy, ktoré mapujú udalosti Nežnej revolúcie.

09 NOV 2011

Tím SPOTs, ktorý je súčasťou projektu Košice 2013 – Európske hlavné mesto kultúry, zorganizoval konferenciu, na ktorej boli zhodnotené jeho doterajšie aktivity. Predmetom diskusie boli realizované projekty, podujatia a získané skúsenosti za uplynulé 2 roky existencie tímu SPOTs, ako aj kreatívne pripomienky, návrhy zo strany zúčastnených a plány do budúcna.

08 NOV 2011
pozvanka_konferencia.jpg

Košice 2013, n. o. pozýva na konferenciu Projekt SPOTs - možnosti rozvoja mesta aj sídliska, 8. - 9. novembra 2011, vo výmenníku na Brigádnickej ulici. Cieľom konferencie je predstaviť projekt SPOTs a zhodnotiť jeho dvojročné aktivity, predstaviť a diskutovať o dobrých príkladoch zo Slovenska a zahraničia, naformulovať odporúčania pre jednotlivé oblasti a projekt SPOTs do budúcnosti a ponúknuť účastníkom ilustrujúci a inšpirujúci program.

pavel-zistiak-workshop-new-1-300x199.jpg

)

Utorok, 25. septembra 2011, patrili Kasárne/Kulturprk diskusiám, živej knižnici, filmom  a fotografiám. Tím projektu SPOTS  organizoval už svoju tradičnú Cestu do nenzáma. Tentokrát sa spolu s asi dvojstovkou zvedavcov, predovšetkým z radov študentov, vybrali za mreže slovenských väzníc.

24 OKT 2011

Ako sa Dorka krajšou stala

Autor: Tomáš Čižmárik

Priestory Centra pre obnovu rodiny Dorka dostali nový šat. Komunitné pracovníčky z projektu SPOTs, spolu s výtvarníkom Helmutom Bistikom, študentmi Katkou a Dávidom zo Strednej odbornej školy na Gemerskej ulici a dobrovoľníkmi Adriánou a Tomášom, vymaľovali v priebehu štyroch dní vnútorné priestory.

18 OKT 2011
zamreze_low_res.jpg

Cesta do neznáma – za mrežami slovenskej väznice je ďalším projektom, ktorý vám prináša tím SPOTs ako súčasť podprogramu Sociálne umenie. Jeho cieľom je podporovať aktivity zamerané na scitlivenie verejnosti, spoluprácu umelcov s obyvateľmi v znevýhodnených komunitách a rozvoj nových prístupov v sociálnej a komunitnej práci.

10 OKT 2011

Výstava BYT 70/80 (KEKS Dizajn) bude vo výmenníku Brigádnická prístupná pre verejnosť vždy v čase od 14:00- 17:00 hod. počas pracovných dní do 4.11.2011.

06 OKT 2011

05 OKT 2011

Balkónové scény prekvapili

Autor: Tomáš Čižmárik

"Haló susedia! Stratila sa mi mačka! Nevidel niekto moju mačku!?" vykrikovala mladá žena z balkóna paneláku na Brigádnickej ulici. "Nie, ale mne zase ušiel pytón." kontroval z iného balkóna mužský hlas. A ľudia na ulici im za to tlieskali. Absurdné? Nie! To sa len herci z divadla Pôtoň rozhodli použiť panelák ako gigantickú rekvizitu.

29 SEP 2011
PANELstoryBaner.jpg

Po takmer dvoch rokoch fungovania prvého výmenníka na ulici Obrody je pripravený na používanie aj jeho mladší brat - výmeník na Brigádnickej ulici. Už v utorok 4. októbra si pri ňom o 19:00 hodine budete môcť pozrieť divadelné predstavenie "RESPECT", ktoré počas rezidencie pripravilo v spolupráci s mladými ľuďmi žijúcimi na Terase v okolí výmenníka Divadlo Pôtoň.

V dňoch 19. 9. a 20. 9. 2011 sa vo Výmenníku Terasa uskutočnia dva workshopy pre zamestnankyne a zamestnancov štátnych a verejných inštitúcií a organizácií v Košiciach, ktoré poskytujú pomoc, podporu a ochranu ženám zažívajúcim násilie v intímnych vzťahoch a ich deťom. Workshopy realizuje Fenestra v rámci projektu „Zvýšenie bezpečia žien a ich detí a účinnosti intervencií zainteresovaných inštitúcií v kontexte multi-inštitucionálnej spolupráce“ podporeného Radou vlády SR pre prevenciu kriminality. Fenestra je mimovládna organizácia, ktorá dlhodobo pôsobí v oblasti obhajoby ľudských práv žien so špecifickým zameraním na problematiku násilia páchaného na ženách v intímnych vzťahoch.

19 SEP 2011

Verejný priestor okolo výmenníka na ulici Obrody je zase o čosi krajší. Tentokrát sa tam však nepremávali ťažké mechanizmy upravujúc terén, ale šikovné ruky neformálnej skupiny Susedia spolu s komunitnými pracovníčkami plali, zbierali smeti a z vlastných záhrad podonášali kvety do záhonu. Za približne dve hodinky takejto malej brigády stihli toho celkom dosť. 

V komornej atmosfére prebehla vo výmenníku na ulici Obrody piatková (16. 9. 2011) vernisáž výstavy fotografií, ktoré sa umiestnili na vrcholných priečkach súťaže Novinárska cena 2010, ktorú už siedmy krát organizuje Nadácia otvorenej spoločnosti.

Foto z akcií

Newsletter SPOTs

Zadajte svoj e-mail

Partneri

ke2013.jpg

 

kosice.jpg

 

mksr.jpg

 

rop.jpg

 

statny-znak.jpg

 

vlajka-eu.jpg

 


 

Predmetné projekty sú

implementované v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi „Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013” Regionálneho operačného programu a sú spolufinancované Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a vo výške 10 % zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií nájdete na www.ropka.sk, www.mpsr.sk a tiež na www.culture.gov.sk,

ERDF: Investícia do vašej budúcnosti.

 

 

 

Ďalší partneri:

 

univerzita-veterinarneho-lekarstva-a-farmacie-v-kosiciach.jpg

 

s-detmiorig.jpg

 

Exkluzívny komunikačný partner:

 

files-orange-logo-rgb.jpg

 

 

 

Kontakt

Kasárne/Kulturpark
Kukučínová 2
040 01  Košice

 

E-mail: spots@k13.sk