Články

30 MAJ 2011

Gipsy CZ vystúpia v Kulturparku

Autor: Tomáš Čižmárik
GIPSY-CZ-Desperado-SU-6061-2-720x720.jpg

Za tri roky pôsobenia sa stala kapela Gipsy CZ jedným z najznámejších českých hudobných reprezentantov vo svete, stála na prestížnych festivalových pódiách, kluboch v 17 krajinách celého sveta, od Glastonbury po Ljubljanu, od Lisabon cez Kijev až Soul. V čele kapely stojí rómsky rapper, hudobník a spevák Radoslav „Gipsy“ Banga, ktorý sa na hudobnej scéne pohybuje od svojich 13 rokov, na husle hrá a spieva spolutvorca projektu Gipsy CZ Vojto Lavička. Nemalou mierou nezameniteľnému zvuku a image skupiny prispievajú i tradične vyškolení mladí rómski hudobníci súrodenci Peter (gitara, akordeón spev) a Ján (basa, spev) Surmajoví. Kapela vyniká svojím energickým koncertným prejavom, ktorý je okorenený správnou dávkou osobitého humoru a sebairónie.

30 MAJ 2011
kristina_1_low_res.jpg

„Cesta do neznáma – príbeh Rómov na Slovensku“ je ďalším projektom, ktorý vám prináša tím SPOTs ako súčasť podprogramu Sociálne umenie. Jeho cieľom je podporovať aktivity zamerané na scitlivenie verejnosti, spoluprácu umelcov s obyvateľmi v znevýhodnených komunitách a rozvoj nových prístupov v sociálnej a komunitnej práci. Záštitu nad projektom prevzal Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity.

healthy-brain_low.jpg

Viete, ktorá svetová veľmoc vlastní najvýkonnejší superpočítač na svete a kde je ukrytý?

22 MAJ 2011
games.jpg

Terasa je najstarší sídliskový organizmus v Košiciach. Za takmer päťdesiat rokov existencie si Terasa dokázala vytvoriť vlastné krvné obehy, nervové zakončenia, svaly, kosti, osobnosť, prežila detstvo i pubertu, jej pamäť je plná spomienok ale aj plánov do budúcnosti. Mestská hra MOZOG TERASY prevedie hráčov minulosťou sídliska, poskytne nové pohľady na každodennú prítomnosť a donúti zapojiť predstavivosť a fantáziu pri budovaní budúcnosti.

22 MAJ 2011
koncert-u-vas-doma-300x1991.jpg

.

19 MAJ 2011

Predstavenia predvedú priamo na ulici

Autor: Tomáš Čižmárik
20091123_9232_low_res.jpg

Tanečné divadlo NANOHACH! z Prahy je súbor, ktorý v roku 2004 založilo niekoľko absolventov Konzervatória Duncan centre. Ich cieľom platným dodnes bolo vytvoriť platformu pre realizáciu tanečno-divadelných projektov na vysokej profesionálnej úrovni a tvorivým spôsobom úzko spolupracovať so zahraničnými choreografmi a umeleckými subjektami. Divadlo získalo Cenu Sazky za objav v tanci 2007 a Cenu za interpretaci 2007 a 2006.

10 MAJ 2011

Módna Show vo výmenníku

Autor: Tomáš Čižmárik

Prehliadka kreatívnych výtvorov študentiek zo Strednej odbornej školy na Gemerskej ulici v spolupráci s výtvarníkom Helmutom Bistikom. Módnu prehliadku odevov a doplnkov z papiera a plastu predvedú verejnosti v piatok 13. mája 2011 o 16:00 vo výmenníku na ulici Obrody. Show

146812.jpg

Mestská časť Košice-Západ spolu s mestskou časťou Košice - KVP pri príležitosti tohto týždňového „Dňa zeme“ organizuje čistenie Čičkovského potoka, ktorý leží na hranici oboch sídlisk.

kliest.jpg

Ďalšia popularizačná prednáška pre verejnosť, kde spojili sily a vedomosti Slovenská akadémia vied a tím projektu SPOTs. Kliešte a komáre patria nepochybne k obávaným strašiakom leta pre všetkých návštevníkov prírody. Mnohí máme osobné skúsenosti s týmito "hosťami", veď sú prenášačmi viacerých chorôb ľudí i zvierat. Dôvody na obavy tu sú. Sťahuje sa stále viac už aj do miest. Náš hrdina sa nám predstaví nielen ako uslintané zlo, ale aj ako labužník, gavalier i dokonca ako kamarát.

15 APR 2011
SAM_0746.jpg

V piatok 15. apríla je od 14:00 vo výmenníku na ulici Obrody prístupná pre verejnosť výstava malieb a ručných prác škôlkárov z MŠ Hrebendová 5 na Luniku IX. Jedná sa už o 2. ročník tejto výstavy. Tak, ako aj minulý rok, malí umelci svoju tvorbu zamerali na jarné a Veľkonočné obdobie a svoju výstavu nazvali: „Vesna“ - očami škôlkárov Luníka IX. Ich diela si môžete prísť pozrieť počas otváracích hodín výmenníka až do 30. apríla.

06 APR 2011

V poradí druhá populárno-náučná prednáška v rámci seriálu Vedecká kaviareň pritiahla v utorok 5. apríla do výmenníka na Ulici obrody niekoľko desiatok zvedavcov. Témou večera s podtitulom "Sme skutočne chodiace batérie?" boli elektrické prejavy v ľudskom tele, o ktorých pútavo porozprával RNDr. Ján Gálik, CSc. z Neurobiologického ústavu SAV v Košiciach.

Potulku organizuje Spolok na podporu skrášľovania Košíc v spolupráci s Mestským informačným centrom MIC Košice pod záštitou viceprimátorky mesta Košice MUDr. Renáty Lenártovej.

30 MAR 2011
naurosfery_low_res.jpg

Od 5. apríla môžete v priestoroch výmenníka na Ulici obrody vidieť zaujímavý súbor veľkoformátových fotografií hýriacich živými farbami. Sú to mikrofotografie buniek nervového tkaniva fotografované cez fluorescenčný mikroskop, ktoré vyhotovili vedci z Neurobiologického ústavu SAV v Košiciach.

30 MAR 2011

Tím projektu SPOTs v minulosti realizoval viacero umeleckých projektov a workshopov, pri ktorých spolupracoval jeden veselý pánko s iskrou v očiach, Helmut Bistika (47). Sám seba označuje za slobodne tvoriaceho umelca, zaoberajúceho sa maľbou, grafikou a tvorbou umeleckých objektov. Okrem toho organizuje a vedie kreatívne workshopy doma i v zahraničí. Košičania sa môžu s jeho tvorbou stretnúť pri prechádzaní okolo parfumérie a optiky na Hlavnej ulici.

28 MAR 2011
IMG_5124-copy-copy.jpg

Hádam každý kto videl film Matrix si pamätá scénu, kde futuristické stroje pestujú na obrovskej plantáži v miliónoch zámotkov ľudské bytosti. Z jednoduchého dôvodu – kvôli elektrickej energii.

21 MAR 2011

Víkendové, chladné a upršané počasie neprialo účastníkom Grafity workshopu pri výmenníku na ulici Obrody. Napriek tomu však asi dvadsiatka chalanov so sprejmi v rukách dokázala na zadnú stenu garáží nakresliť obrovských sumo bojovníkov bojujúcich proti vlnám Tsunami. Vzdali tým hold obetiam nedávnej katastrofy v Japonsku. Workshop bol zároveň aj akýmsi predvýberom najlepších spejerov na pripravovaný letný festival Street Art Communication, ktorý organizuje Viktor Feher so svojím tímom z rovnomenného občianskeho združenia.

Pozývame vás na stretnutie týkajúceho sa úpravy verejného priestoru vášho blízkeho okolia. Ak vás zaujíma, čo pre vás pripravujeme, príďte do Výmenníka Terasa, ulica Obrody dňa 17.03.2011 o 16:00 hod.

15 MAR 2011

Maľujme si fasády: Grafity workshop

Autor: Tomáš Čižmárik
dsc_0192.jpg

V rámci programu Maľujme si fasády, ktorého prvou akciou bolo minuloročné maľovanie výmenníka na ulici Obrody sme v spolupráci s občianskym združením Street art Communication pripravili pre nadšencov pouličného umenia grafity prípravu na letný festival.

15 MAR 2011

Staňte sa na víkend DJ-mi

Autor: Tomáš Čižmárik

Pre mladých ľudí z Terasy pripravil tím projektu SPOTs zaujímavý workshop, pri ktorom dostanú najviac zabrať ušné bubienky. V spolupráci s DJom Spanqom pripravili akciu v rámci ktorej je možné stať sa DJom doslova cez víkend. Počas víkendu 18. až 20. marca tak má každý šancu vyskúšať si na vlastnej koži aké to je byť DJ.

09 MAR 2011

Hovoriť o vážnych veciach možno nielen v laboratóriách a na sympóziách, ale i v kaviarni pri šálke kávy či čaju. Od toho sa odvíja názov „Vedecká kaviareň“, ktorá  je jednou z aktivít  projektu Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV) na popularizáciu vedy pod názvom „Veda na Slovensku – čo nepoznáme, to nepotrebujeme?“. Realizuje ho Neurobiologický ústav Slovenskej akadémie vied v Košiciach. V utorok 1.marca 2011 podvečer sa na vedeckú kaviareň zmenil výmenník Terasa.

Foto z akcií

Newsletter SPOTs

Zadajte svoj e-mail

Partneri

ke2013.jpg

 

kosice.jpg

 

mksr.jpg

 

rop.jpg

 

statny-znak.jpg

 

vlajka-eu.jpg

 


 

Predmetné projekty sú

implementované v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi „Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013” Regionálneho operačného programu a sú spolufinancované Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a vo výške 10 % zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií nájdete na www.ropka.sk, www.mpsr.sk a tiež na www.culture.gov.sk,

ERDF: Investícia do vašej budúcnosti.

 

 

 

Ďalší partneri:

 

univerzita-veterinarneho-lekarstva-a-farmacie-v-kosiciach.jpg

 

s-detmiorig.jpg

 

Exkluzívny komunikačný partner:

 

files-orange-logo-rgb.jpg

 

 

 

Kontakt

Kasárne/Kulturpark
Kukučínová 2
040 01  Košice

 

E-mail: spots@k13.sk