Články

To bol názov živej knižnice v rámci témy medzigeneračného dialógu, ktorá sa uskutočnila vo Výmeníku Terasa 2. júna 2010. Stretli sa v nej mladí ľudia z Hotelovej akadémie Polárna ako čitatelia a “živé knihy”, aktívni ľudia v zrelom a staršom veku, ktorí o slove staroba nechcú ani počuť…

26 MAJ 2010

Pokúsia sa obštrikovať most

Autor: Tomáš Čižmárik

V najbližších dňoch v rámci uličného festivalu Use the city budete môcť vidieť, ale aj sa aktívne zapojiť do pokusu o obštrikovanie zábradlí mosta medzi Mlynskou ulicou a Mestským parkom. V priebehu konania festivalu budú zástupcovia zúčastnených organizácií a združení, ktorí na jednotlivých vlnených elementoch pracovali už v priebehu celého mája, ale aj široká verejnosť, pliesť malé vlnené kúsky, ktorými potom v závere 30. mája 2010 obštrikujú spomínaný most. Vernisáž začne v ten deň o 17.00 hod.

22 MAJ 2010

Fórum 13 poschodí 01/2010

Autor: Tomáš Čižmárik

Cyklus podujatí, orientovaných na problematiku dedičstva sídliskovej výstavby v bývalom Československu a v okolitých krajinách bývalého socialistického bloku. Podujatia by mali pootvoriť túto tému širokej verejnosti - obyvateľom sídlisk, a hlbšie ju analyzovať prostredníctvom otvorených, moderovaných diskusných fór, na ktorých budú prítomní hostia z oblasti dejín architektúry, urbanizmu, sociológie, či vizuálneho umenia. Hlavným cieľom tohto projektu je vytvoriť na širokom názorovom spektre platformu, ktorá by v našej spoločnosti etablovala konzistentné stanovisko, vedúce k celoplošnému riešeniu problematiky bývania v najbližších desaťročiach.

Nezisková organizácia Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013, n.o. vyhlásila výzvu na mobilitné granty pre podporu vzdelávania sa a rozširovania vedomostí v oblasti kultúry a umenia, ako aj idividuálne vzdelávanie sa v zahraničí a tvorby medzinárodných partnerstiev pre kultúrnych operátorov.

17 MAJ 2010

Výstava vo výmenníku

Autor: Tomáš Čižmárik

Navštívte vo štvrtok 20. mája 2010 od 18:00 hodiny a zúčastnite sa na vernisáži výstavy prác študentov Fakulty umení, TU Košice na tému recyklácia.

17 MAJ 2010

Pohľady dvoch generácií

Autor: Tomáš Čižmárik

Päť interaktívnych prednášok, alebo netradičný pohľad seniorov z terasy a žiakov ZŠ Kežmarská 28 na svoju generáciu. Prezentujúci vám priblížia svoj pohľad na tému „Košice včera a dnes“. Budú polemizovať o tom „Prečo sa dnes nefandí v športe tak, ako kedysi“. Ako je to s láskou, voľným časom a hudbou, ktorú má každý z nich rád.

12 MAJ 2010

Zelená seniorom pokračuje

Autor: Tomáš Čižmárik

Druhé kolo projektu Zelená seniorom prebehlo 11. 5. 2010 opäť na ZŠ Kežmarská 28. Zúčastnili sa ho opäť seniori a dobrovoľníčky. Predviedli svoj profesionálny prístup pred žiakmi a učiteľmi školy.

11 MAJ 2010

Začiatkom mája 2010 prebehol vo Výmenníku Terasa celotýždňový workshop minútových filmov, o ktorom sme písali v článku 'Vyjadria minútou 20 rokov slobody?', ktorý zorganizoval tím projektu SPOTs, Občianske združenie DogDocs, Stanica Záriečie a Košice 2013, n.o. Témou tohto workshopu bolo 20 rokov slobody a Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013. Či sa to účastníkom workshopu podarilo si pozrite vo videogalérii.

10 MAJ 2010

Mestský park pri železničnej stanici v Košiciach je akousi vstupnou bránou pre návštevníkov mesta. Zároveň by však mal plniť aj funkciu oddychovej zóny pre jeho obyvateľov. Že tieto funkcie plní len obmedzene, potvrdí hádam každý Košičan. V dohľadnej dobe je naplánovaná jeho rekonštrukcia. To bol dôvod prečo občianske združenie Východné pobrežie v spolupráci s projektom SPOTs a pod záštitou British Council pripravili plánovaciu hru Future City Game: Mestský park, ktorá sa konala v piatok 7. mája 2010 v priestoroch reštaurácie Calabria, práve na hranici parku.

10 MAJ 2010

"V Petržalke sa nedá len tak túlať, musíš mať nejaký cieľ, inak Ťa to ubije. Sídlisko Ťa naučí mať systém." ... "Tu dieťa neuchránite; iba ak ho zamknete doma. Iba ak ho vozíte do školy a na krúžky a tak stále dookola. Ja som tak žila dva roky, skoro som sa zbláznila. Pozerali sme sa z okna a videli domy, domy, domy. Môj syn nechodieval von." ... tak aj takéto postrehy boli súčasťou ďalšieho zo série predstavení dokumentárneho divadla v Kasárňach/Kulturparku v stredu 5. mája 2010. Predstavenie s názvom "Pamäť Bratislavy I: Petržalské príbehy (prerušene)" prinieslo zhruba päťdesiatke divákov Občianske združenie Vlna, Občianske združenie Tucet, Štúdio 12 a projekt SPOTs.

06 MAJ 2010

Našli spoločný dialóg

Autor: Tomáš Čižmárik

Zvyčajne to tak býva, že keď sa stretnú zástupcovia rôznych generácií, skôr či neskôr narazia na to, že rozmýšľajú ináč a konflikt je na svete. Opačná, ale ťažšia cesta je nájsť spoločnú reč a z týchto rozdielov vyťažiť. O to sa pokúsili dobrovoľníčky z tímu SPOTs a seniori z neformálnej skupiny Susedia, ktorí v rámci projektu Zelená seniorom pripravili sériu prednášok na témy, ktoré ich spojili. Na hodine etiky v ZŠ Kežmarská 28 pomocou prezentácií priblížili v stredu 5. mája 2010 žiakom siedmeho ročníka aké boli v minulosti, a aké sú v súčasnosti Košice, láska, šport, hudba, voľný čas. Siedmaci spolu s pani učiteľkou Magurovou sami prišli na to, že sa v podstate veľa vecí ani nezmenilo. Zmenila sa len forma a intenzita prístupu k prezentovaným témam. O tom, že mladých poslucháčov rozprávanie zaujalo svedčí aj fakt, že ostali so záujmom počúvať aj keď školský zvonec ohlásil veľkú prestávku.

04 MAJ 2010

Future City Game: Mestský park

Autor: Tomáš Čižmárik

Interaktívna motivačná hra s názvom Future City Game: Mestský park je určená pre limitovaný počet hráčov. Ich hlavnou úlohou bude tentokrát vymyslieť, čo všetko by sa dalo spraviť s Mestským parkom pri Železničnej stanici a aká by mala byť jeho budúca podoba. Organizuje ju nezisková organizácia Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013 v spolupráci s British Council, OZ Sosna a Útvarom hlavného architekta mesta Košice.

"Starý začiatok - nový koniec" je názov výstavy fotografií Tibora Uhrína na tému tvorivého zberu odpadu, ktorá sa bude konať vo Výmenníku na ulici Obrody. Popri tom 6. mája o 18.00 bude mať spomínaný autor prednášku o tom, čo všetko sa dá zo zdanlivo nepotrebných vecí urobiť. Projektový tím SPOTs spolu s Občianskym združením KEKS dizajn týmto zároveň odštartujú projekt Obývačka, ktorým Vám chcú ponúknuť iný pohľad na váš starý nábytok. Ním chcú mladí dizajnéri z OZ KEKS dizajn vytvoriť výmenníkovú obývačku.

02 MAJ 2010

Domová schôdza vo výmenníku

Autor: Tomáš Čižmárik

Zateplenie bloku bola nosná téma schôdze vlastníkov bytov vo vchodoch 9, 11, 13 na ulici Obrody. Do Výmenníka Terasa ju zvolal v piatok 30. apríla na 18.00 hodinu domový dôverník Štefan Čútora. Stretnutia sa zúčastnilo približne tridsať obyvateľov, ktorí si z vlastných radov zvolili štvorčlennú komisiu. tá bude mať za úlohu vybrať vhodný bankový úver, dodávateľskú firmu, atď.

30 APR 2010

Vyjadria minútou 20 rokov slobody?

Autor: Tomáš Čižmárik

V okolí výmenníka môžu v týchto dňoch jeho susedia registrovať zvýšený pohyb mladých ľudí s kamerami a nevyhnutným príslušenstvom. Prebieha tam totiž workshop minútových filmov, ktorý pre projekt Spots organizuje občianske združenie Dogdocs tvorené Petrom Snadíkom zo Žiliny, Adamom Hanuliakom z Bratislavy a Petrom Kotrhom z Trenčína.

29 APR 2010

Petržalské príbehy (Prerušenie)

Autor: Tomáš Čižmárik
s12_petrzalskepribehy.jpg

Petržalské príbehy sú prvým dielom zamýšľanej divadelnej trilógie, inšpirovanej historicky a ľudsky podnetnými časopriestormi Bratislavy. Dokumentárne divadlo vychádza z reálnych príbehov zozbieraných počas prípravnej fázy diela všetkými zúčastnenými tvorcami. Pojem sídlisko Petržalka počas 30-ročnej existencie pritiahol väčšinou negatívne asociačné floskuly. Reálne je to najväčšie sídlisko strednej Európy so 110 000 obyvateľmi, historicky zasa miesto, kde pôvodne stála dedina s 20 000 obyvateľmi, položená na úrodnej pôde uprostred lužných lesov dunajských ramien, kde sa pestovali tie najchutnejšie marhule v celej republike. Divadelná inscenácia hovorí príbehmi rôznych ľudí, ktorých životy v Petržalke formovali veľké dejiny minulého storočia, až po príbehy ľudí, ktorí sa dnes usilujú formovať ju sami.

26 APR 2010

Natočte si minútové filmy

Autor: Tomáš Čižmárik

Tento mesiac začína nový cyklus filmových workshopov na podporu medzigeneračného dialógu. Prvá časť sa bude konať od 27. apríla do 1. mája 2010 vo výmenníku na ulici Obrody.

Z opakujúcich sa dôvodov (problematická letecká doprava) sa naše spolupracovníčky z organizácie ArtYarn (U.K.) tento týždeň workshopu nezúčastnia.

Workshop  štrikované grafity sa prekladá o týžden neskôr (23.4. - 25.4.) s nasledovným programom:

Foto z akcií

Newsletter SPOTs

Zadajte svoj e-mail

Partneri

ke2013.jpg

 

kosice.jpg

 

mksr.jpg

 

rop.jpg

 

statny-znak.jpg

 

vlajka-eu.jpg

 


 

Predmetné projekty sú

implementované v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi „Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013” Regionálneho operačného programu a sú spolufinancované Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a vo výške 10 % zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií nájdete na www.ropka.sk, www.mpsr.sk a tiež na www.culture.gov.sk,

ERDF: Investícia do vašej budúcnosti.

 

 

 

Ďalší partneri:

 

univerzita-veterinarneho-lekarstva-a-farmacie-v-kosiciach.jpg

 

s-detmiorig.jpg

 

Exkluzívny komunikačný partner:

 

files-orange-logo-rgb.jpg

 

 

 

Kontakt

Kasárne/Kulturpark
Kukučínová 2
040 01  Košice

 

E-mail: spots@k13.sk