Články

30 OKT 2010

Sviežou muzikou bavili publikum

Autor: Tomáš Čižmárik

Bombónikom podujatia Cesta do neznáma bol koncert pražskej hudobnej skupiny All Star Refjúdži Band. Publikum zaujali pestrofarebnými kostýmami, pódiovým prejavom, tradičnými i netradičnými hudobnými nástrojmi, ako aj počtom muzikantov na pódiu. Veru celá desiatka ich tam bola. Počas približne dvojhodinového predstavenia odohrali svoje skladby, z ktorých niektoré sa nachádzajú aj na ich albume SPAS!, čo v kurdštine znamená Ďakujem! Svieže a netradičné rytmy a melódie roztancovali prítomné publikum. Škoda, že návštevníkov bolo pomenej ako si táto skvelá muzička zaslúžila.

30 OKT 2010
IMG_1492-copy.jpg

So zapadajúcim slnkom a blížiacim sa záverom podujatia, sa vo foajé hlavnej budovy kasární zhromaždili pre zmenu priaznivci statického obrazu. Bola tam vernisáž výstavy fotografií košičana Victora Breinera s názvom ‚Cesta do neznáma‘. Tú otvoril už spomínaný doc. Kresák z Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov a Blanka Berkyová, manažérka projektu SPOTs. Dvanásť čierno-bielych fotografií dokumentovalo život azylantov a žiadateľov o azyl v rôznych pobytových centrách na Slovensku a v Taliansku.

29 OKT 2010
IMG_1453-copy1.jpg

Popoludňajší program podujatia Cesta do neznáma bol uvoľnenejší a patril predovšetkým divadlu a filmu. Svoje predstavenie ‚Kde domov můj?‘ odohrali v malej sále Kulturparku členovia zoskupenia All Star Refjúdží Band. Ako asi tušíte, predstavenie bolo na tému utečenci. Dej hry, vtipným alegorickým spôsobom, zobrazoval vážny a skutočný príbeh hudobníka Mirana Kasema zo Syrie (skutočný člen All Star Refjúdží Band – pozn. aut.), ktorý bol donútený emigrovať zo svojej vlasti kvôli textom skladieb, ktoré písal a hral. Po predstavení nasledoval blok dokumentárnych filmov: ‚Krásnej život budu mít‘, ktorý režíroval Pavel Koutecký. Film zachytáva niekoľkomesačný pobyt hercov v utečeneckom tábore Bělá pod Bezdědem. ‚Ľahký vánok – Zápisky z denníka jednej emigrantky‘ od afgánskej režisérky Sahraa Karimi. A do tretice film ‚Ľudia ako my‘, ktorý vznikol v rámci projektu IS Equal a zobrazoval podmienky migrantov a azylantov v Slovenskej republike.

29 OKT 2010

Cesta do neznáma: Živá knižnica

Autor: Tomáš Čižmárik
IMG_1433.jpg

Tím projektu SPOTs zorganizoval celodenné podujatie s názvom „Cesta do neznáma – Príbeh utečencov na Slovensku“. Záštitu nad ním prevzal Národný úrad vysokého komisára OSN pre utečencov. Na programe bola panelová diskusia, živá knižnica, divadlo, videoprodukcia, výstava fotografií, videoanimácie a koncert. Azda najzaujímavejšia časť debatného dopoludnia bola Živá knižnica. Tú zorganizovali zástupkyne Rady mládeže Košického kraja Danka Gregová a Regionálneho centra mládeže Denisa Ďurišinová. V nej sa mohli záujemcovia priamo rozprávať s utečencami, ktorí im ochotne rozpovedali svoj životný príbeh.

28 OKT 2010

Cesta do neznáma: Panelová diskusia

Autor: Tomáš Čižmárik

Piatok 22. októbra v Kasárňach/Kulturparku patril tímu projektu SPOTs a ich hosťom, ktorí sa stretli, aby spolu diskutovali na tému utečenci. Záštitu nad podujatím prevzal Národný úrad vysokého komisára OSN pre utečencov, ktorého prácu si mohli účastníci podujatia pozrieť hneď na úvod panelovej diskusie. Jeho činnosť priblížil vo svojom príhovore aj jeho vedúci Doc. JUDr. Peter Kresák, CSc.: „Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov je jedna z organizácií OSN, ktorá od svojho vzniku v roku 1951 dostala do vienka jednu veľmi osobitú úlohu a to je starostlivosť o ľudí, ktorí z istých dôvodov museli opustiť svoju vlasť a hľadali útočisko niekde inde. Tento cieľ sa snaží plniť aj naša organizácia v Slovenskej republike. Samozrejme nie sme v stave plniť túto úlohu sami. Hlavná ťarcha je na Slovenskej republike a našich partneroch zo slovenských orgánov. Sú  to v prvom rade Migračný úrad SR, Úrad hraničnej a cudzineckej polície SR a samosprávy. Som veľmi rád, že máme možnosť byť v Košiciach, pretože košická samospráva je tou, s ktorou náš úrad už dlhé roky spolupracuje a vďaka čomu sa podarilo vybudovať v tomto meste dlho rokov fungujúci útulok, z ktorého utečenci vychádzajú do ďalšieho života.“

Piatok v Kasárňach/Kulturparku patril tímu projektu SPOTs a ich hosťom, ktorí sa stretli, aby spolu diskutovali na tému utečenci. Záštitu nad podujatím prevzal Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov, ktorého prácu si mohli účastníci podujatia pozrieť hneď na úvod panelovej diskusie. Po nej nasledovala azda najzaujímavejšia časť debatného dopoludnia: Živá knižnica. V nej sa mohli záujemcovia priamo rozprávať s utečencami, ktorí im ochotne rozpovedali svoj životný príbeh. Poobedňajšie hodiny patrili divadelnému predstaveniu v podaní členov hudobnej skupiny All Star Refjúdží Band a niekoľkým videofilmom s utečeneckou tématikou. S pribúdajúcimi hodinami sa vo foajé hlavnej budovy kasární zhromaždili pre zmenu priaznivci statického obrazu, kde bola vernisáž výstavy fotografií Victora Breinera s názvom 'Cesta do neznáma'. Záver dňa, plného pohnutých ľudských osudov, patril vydarenému koncertu skutočne početnej hudobnej skupiny All Star Refjúdží Band.

21 OKT 2010

V malej (čiernej) sále Kasární/Kulturparku sa v utorok (19.10.2010) večer, aj napriek  nepríjemnému jesennému mrholeniu, zišla hŕstka divadelných nadšencov. Na programe bolo neverbálne pohybové predstavenie banskobystrického Divadla z Pasáže s názvom Chránené územie, ktoré režírovala Viera Dubačová. Choreografiu pripravil Jaro Viňarský. Ústrednú postavu 'Tvoriteľa bariér' stvárnil nepočujúci herec Peter Vrťo, absolvent Ateliéru výchovnej dramatiky nepočujúcich pri Janáčkovej akadémii múzických umění v Brne. Hlavnou myšlienkou predstavenia boli malé svety každého z nás, v ktorých sme šťastní, a ktoré si chceme za každú cenu pred okolím uchrániť.

Odborná porota rozhodla o víťazných návrhoch na architektonické riešenie využitia výmenníkových staníc na sídliskách mesta Košice. Súťaž vyhlásilo mesto Košice v závere mesiaca júl tohto roka a súťažiaci navrhovali obnovu týchto výmenníkov:

04 OKT 2010

Výmenníky na mestskom webe

Autor: Tomáš Čižmárik
vymennik_kros-ovruc.jpg

Na oficiálnej webstránke mesta Košice boli zverejnené výsledky súťaže návrhov na reprofilácie ďalších výmenníkov, ktoré majú byť súčasťou siete kultúrnych bodov okraja vrámci nášho projektu SPOTs.

01 OKT 2010

Pre verejnosť bude výstava prístupná počas pracovných dní v čase od 10:00 hod. do 18:00 hod. v termíne od 5.10 2010 do 22.10.2010.

01 OKT 2010

Je ďalším projektom, ktorý vám prináša tím SPOTs v spolupráci s Migračným úradom MV SR ako súčasť podprogramu Sociálne umenie. Jeho cieľom je podporovať aktivity zamerané na scitlivenie verejnosti, spoluprácu umelcov s obyvateľmi v znevýhodnených komunitách a rozvoj nových prístupov v sociálnej a komunitnej práci. Záštitu nad projektom prevzal Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov v Slovenskej republike.

30 SEP 2010

Občan sveta, alebo utečenec?

Autor: Tomáš Čižmárik

Podľa kritérií Ženevského dohovoru je utečenec osoba, „ktorá má opodstatnené obavy z prenasledovania z rasových, náboženských, národnostných, politických dôvodov, alebo z dôvodu príslušnosti k určitej sociálnej skupine.“ A vzhľadom k týmto obavám nemôže, alebo nechce využiť ochranu svojej krajiny.

27 SEP 2010

Neverbálne divadelné predstavenie "Chránené územie" je ďalšie zo série predstavení komunitného a dokumentárneho divadla, ktoré vám prináša tím projektu SPOTs v spolupráci s Divadlom z Pasáže, a ktoré si budete môcť pozrieť 19. októbra o 19:00 v priestoroch Kasární/Kulturparku. Jeho cieľom je priblížiť verejnosti prínos využívania divadelného umenia v prostredí komunitnej a sociálnej práce.

18 SEP 2010

Výmenníky, SPOTs, workshop, deti, Susedia, Štrikované graffity, Sídlisková paráda, Tvorivé dielne, Obývačka, dobrovoľníctvo ... a mnohé ďalšie kľúčové slová nájdete na webstránke www.spots.sk. Každý z vás si môže prečítať, čo sa v projekte SPOTs dialo, aktuálne deje, a čo sa chystá na najbližšie obdobie. Dnes však urobíme výnimku. Pýtate sa čo Vás čaká? Odpoveď je jednoduchá: „REKAPITULÁCIA“ – polročný život prvého výmenníka.

17 SEP 2010

V čase 13. – 17. septembera 2010 bolo v priestoroch 1. Výmenníka realizované vzdelávanie pracovníkov OZ Pomocná ruka v témach: sex-biznis, užívanie drog a strategické plánovanie, ktoré je dôležité pre zvýšenie vedomostnej úrovne pracovníkov vo vybraných témach a pre zvýšenie kvality práce smerom do vnútra organizácie, aj smerom ku klientom.

11 SEP 2010

Výmenníku dali nový vzhľad

Autor: Tomáš Čižmárik

Výmenník na "terasanskej" Ulici Obrody má opäť niečo nové. Takmer celý týždeň pracovala skupina nadšencov pod vedením výtvarníka Helmuta Bistiku na dotváraní fasády budovy. Počasie im celkom neprialo, pretože sa občas museli schovať pred dažďom, ale aj napriek tomu postupne vznikali maľby, ktoré dali výmenníku vskutku netradičný vzhľad.

09 SEP 2010

Najväčším lákadlom bola sanitka

Autor: Tomáš Čižmárik

Park na Ružínskej ulici v blízkosti výmenníka patril v pondelok (6.9.2010) poobede deťom. Komunitné pracovníčky z projektu SPOTs a členovia neformálnej skupiny Susedia pripravili druhý ročník akcie Túlavé topánky,ktoré bolo bodkou za letnou sériou podujatí, určených práve deťom  a mládeži, s názvom Sídlisková paráda. Túlavé topánky v mnohom pripomínajú "táborové hry" (pre tých, ktorí si ich pamätajú ešte z čias pionierskych táborov). Súťažiaci museli na vyznačenej trase nájsť jednotlivé stanovištia a tam plniť zadané úlohy.

03 SEP 2010

Workshop: Maľujme si fasády

Autor: Tomáš Čižmárik
vymennik_1.jpg

V pondelok 6. septembra 2010 od 17.00 začína umelecký workshop "Maľujme si fasády". Pod vedením výtvarníka Helmuta Bistiku budú účastníci v priebehu celého týždňa až do 12. septembra vytvárať predlohu a nakoniec aj zrealizujú maľbu na fasádu výmenníka na Ulici Obrody. K dispozícii je čierno-biela fotografia k individuálnej príprave návrhov.

26 AUG 2010

Minifutbalový turnaj má víťaza

Autor: Tomáš Čižmárik

Vyasfaltované ihrisko pri výmenníku na Ulici Obrody bolo počas prázdninových mesiacov dejiskom turnaja v minifutbale. V piatich etapách sa odohrali vzájomné zápasy šiestich zúčastnených družstiev (Rytmusovci, FC Junior, Futbaloví diabli, pumy, Negri, FC Šaca).

Foto z akcií

Newsletter SPOTs

Zadajte svoj e-mail

Partneri

ke2013.jpg

 

kosice.jpg

 

mksr.jpg

 

rop.jpg

 

statny-znak.jpg

 

vlajka-eu.jpg

 


 

Predmetné projekty sú

implementované v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi „Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013” Regionálneho operačného programu a sú spolufinancované Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a vo výške 10 % zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií nájdete na www.ropka.sk, www.mpsr.sk a tiež na www.culture.gov.sk,

ERDF: Investícia do vašej budúcnosti.

 

 

 

Ďalší partneri:

 

univerzita-veterinarneho-lekarstva-a-farmacie-v-kosiciach.jpg

 

s-detmiorig.jpg

 

Exkluzívny komunikačný partner:

 

files-orange-logo-rgb.jpg

 

 

 

Kontakt

Kasárne/Kulturpark
Kukučínová 2
040 01  Košice

 

E-mail: spots@k13.sk