Články

15 APR 2010

Aron dala zabrať mladým i starším

Autor: Tomáš Čižmárik

V stredu (14.4.) doobeda prebehlo prvé cvičenie formou tanca s lektorkou Aron. Zúčastnilo sa ho päť

13 APR 2010

Netradičnú formu pretvárania verejného priestoru sa chystajú predstaviť v najbližších dňoch umelci z britskej umeleckej organizácia Artyarn, ktorá sa zaoberá pletiarskym umením. Jej zástupkyne budú v čase od 16.4. do 20.4. v Košiciach. Počas týchto dní vám budú prezentovať svoje skúsenosti, ukážky práce a techniku spojenú so štrikovaným grafity.

03 APR 2010

Veľkonočná tvorivá dielňa

Autor: Tomáš Čižmárik

V stredajšie popoludnie (31.3.) Výmenník Terasa opäť ožil. Stretli sa tam mladí i tí skôr narodení, aby si ukázali čo to zo svojho umeleckého kumštu pri pripravovaní dekorácií na nadchádzajúcu Veľkú noc. Pod vedením pani Ildy z Umeleckého raja vznikali ozdoby a korbáče jedna radosť.

01 APR 2010

Škôlkari z Hrebendovej vystavujú

Autor: Tomáš Čižmárik

Skutočne všetkými farbami hrá v týchto dňoch interiér Výmenníka Terasa. Svoje výtvarné a remeselné práce na tému Veľká noc tam vystavujú šikovní škôlkari z Materskej školy na Hrebendovej ulici na Luniku IX. Po stenách visia namaľované obrázky a vo vitrínach všakovaké remeselné výtvory z papiera, vyfúknutých vajíčok, či vlny. Koľko práce a úsilia je schovaného za touto výstavou, povedala Anna Mandulová, zástupkyňa riaditeľky MŠ Hrebendová 5 na Luniku IX: "Je to výstava výtvarných diel a ručných prác detí od 3 do 6 rokov, teda v takom veku ako chodia do predškolského zariadania. Robíme to každoročne v našej materskej škole. Sprístupňujeme to verejnosti a toho roku, keďže sa otvoril tento výmenník, tak sme sa dohodli, že tentokrát zrealizujeme výstavu tu. Aby k nej mala prístup aj širšia verejnosť. Nie len Lunik IX."

31 MAR 2010

Výstava výtvarných prác - 31. 3.

Autor: Tomáš Čižmárik

Výstava   výtvarných prác detí  z materskej škôlky na Luníku 9,

30 MAR 2010

Rozprávali o knihách

Autor: Tomáš Čižmárik

Slogan 'Marec - mesiac knihy' má síce 'okrídlený' charakter, no nie len 'knihomoli' sa k nemu hlásia aj v súčasnosti. Vo výmenníku na ulici Obrody preto komunitné pracovníčky zorganizovali vo štvrtok podvečer (25.3.) literárne stretnutie s názvom Večer s knihou. Aj napriek slabšej účasti verejnosti bola prebiehajúca beseda veľmi zaujímavá a spontánna. Odborníci: Štefan Kolivoško z Verejnej knižnice Jána Bocatia, jeho kolegyňa Jana Amrichová, s ktorou napísali knihu 1000 dobrých kníh a Dalibor Stano s Dielne autorov literatúry (DALI), porozprávali o svojej práci knihovníkov a autorov kníh, ako sa správne starať o knihy, aké knihy sa najviac vypožičiavajú. Zaujímavosťou bolo aj interaktívne tvorenie básní prostredníctvom internetu. Vyskúšať si to môžete na stránke vvv.eu.sk.

22 MAR 2010

S Haiku fantasticky 'uletíte'

Autor: Tomáš Čižmárik

Nezvykle živo bolo v piatok (19.3.) vo večerných hodinách v Kasárňach / Kultúrparku na Kukučínovej ulici. Vo veľkej sále pred početným publikom predvádzali svoje umenie vyznávači brazilského bojového tanca Capoeira a v malej sále v rovnakom čase bolo netradičné divadlo. Občianske združenie Divadlo bez domova, predviedlo hru Haiku. Je to tradičná japonská nerýmovaná poézia, ktorá má charakteristickú formu (krátke trojriadkové texty). Témou je väčšinou osobná skúsenosť básnika, ktorú však nepopisuje ako príbeh, ale pomocou obrazov, prírody v jej živej i neživej forme, ako keby slovom zachytával svoju skúsenosť, alebo moment, jeho jedinečnosť, krásu či pominuteľnosť. Preložiť Haiku do iného jazyka nie je jednoduché. Mnohé sú prekladané s dôrazom na zachovanie atmosféry, obrazu a upúšťajú od formy.

21 MAR 2010

Vo výmenníku sršali nápady

Autor: Tomáš Čižmárik

Celkovo dvadsaťpäť účastníkov všetkých vekových kategórií sa zúčastnilo prvej výmenníkovej plánovacej hry Future City Game. Tú zorganizoval tím projektu SPOTs v spolupráci s British Council v sobotu 13. marca 2010. V štyroch skupinách tematicky zameraných na tradíciu a vzdelávanie, šport, výtvarné umenie, hudbu, tanec a divadlo, pracovali od desiatej rána do popoludňajších hodín. Výsledkom ich tvorivej práce je množstvo nápadov ako zlepšiť život na terase a v okolí výmenníka, organizovať kultúrne a spoločenské podujatia, malé divadelné predstavenia, kurzy, semináre, športové dni, tvorivé dielne a mnoho iných aktivít, do ktorých sa môžu zapojiť obyvatelia sídliska. Všetky tieto nápady budú ďalej rozpracované do takej podoby, aby mohli byť začlenené do programu aktivít Výmenníka terasa v už od nasledujúceho mesiaca a v priebehu celého roka.

10 MAR 2010

Divadlo bez domova v Kulturparku

Autor: Tomáš Čižmárik

Divadlo bez domova v spolupráci s Košice 2013 - Projekt SPOTs, Vás pozýva na divadelnú hru Haiku, dňa 19. marca 2010 o 18. 00 v Kasárňach Kulturparku, na Kukučínovej 2 v Košiciach (vstup voľný).

09 MAR 2010

Večer s knihou

Autor: Tomáš Čižmárik

Mesiac marec je mesiacom kníh. Pri tejto príležitosti Vás pozývame na literárny večer dňa 25.3.2010 v priestoroch výmenníka na ulici Obrody od 17.00 hod.

09 MAR 2010

Veľkonočná tvorivá dielňa

Autor: Tomáš Čižmárik

Ponúkame vám vychutnať si predveľkonočnú atmosféru dňa 31.3.2010 v priestoroch výmenníka na ulici Obrody.

09 MAR 2010

Dramaticky mladí

Autor: Tomáš Čižmárik

Divadelný ústav vyhlasuje súťaž o najlepší dramatický text autorov do 18 rokov DRAMATICKY MLADÍ na tému "Školský dvor".

09 MAR 2010

Future City Game vo výmenníku

Autor: Tomáš Čižmárik

"Future City Game" je plánovacia tímová hra, ktorú si vďaka British Councilu budú môcť zahrať Terasania v priestoroch výmenníka na ulici Obrody, 13.3.2010 od 10.00 do 15.00. Cieľom hry je pomôcť obyvateľom pri plánovaní a zhromažďovaní najlepších nápadov pre klubové a iné voľno časové činnosti vo výmenníku a v jeho okolí.

08 MAR 2010

Prvý týždeň výmenníka

Autor: Tomáš Čižmárik

Celý predchádzajúci týždeň bol výmenník na ulici Obrody na Terase otvorený všetkým „zvedavcom“, ktorí sa chceli dozvedieť, prečo sa v ich blízkosti zrekonštruoval výmenník na kultúrno-komunitné centrum, komu má slúžiť a akým spôsobom funguje. Počas celého týždňa (1. až 5. marca) ho navštívilo za týmto účelom približne 40 ľudí. Skladba ich veku bola rôznorodá. Od prváčika na základnej škole, ktorý sa minulý rok zúčastnil našich akcií v okolí výmenníka a bol zvedavý, čo môže s nami robiť v takej „peknej budove“, až po seniorov, ktorí sa vo výmenníku videli v rôznych rolách. Staršie dámy by privítali cvičenie (predpokladom jeho začatia je mesiac apríl), páni sa ponúkli skôr na klubové aktivity ako je hranie šachu alebo na rôznu pomoc pri podujatiach. Výmenník si prišli pozrieť aj deti medzi 12 až 16 rokom, ktoré sa tiež ponúkli na dobrovoľnú pomoc, ale aj ako účastníci rôznych pripravovaných akcií. Tak isto ponúkli pár nápadov, ktoré sú v procese zvažovania napr. radi by zorganizovali prvého apríla Deň bláznov alebo Halloweenskú noc vo Výmenníku.

05 MAR 2010

Výmenník - Obrody

Autor: Tomáš Čižmárik

Adresa:

05 MAR 2010

Pravidlá výmenníka Terasa

Autor: Tomáš Čižmárik


01 MAR 2010

Vízia reprofilácie výmenníkov

Autor: Tomáš Čižmárik

Autori pôvodnej myšlienky projektu SPOTs vychádzali zo skutočnosti, že na sídliskách existujú budovy zastaranej a nevyužívanej infraštruktúry, ktorými sú objekty výmenníkových staníc. Boli postavené v 60-tych a 70-tych rokoch 20. storočia a pôvodne slúžili na redistribúciu tepla pre byty v obytnom súbore. Zastaraná technológia výmenníkových staníc sa v súčasnosti postupne nahrádza novými technológiami s výrazne menšími priestorovými nárokmi. Výhodná poloha výmenníkov, v obytných súboroch, umožňuje ich aktívne zapojenie sa do revitalizácie panelových sídlisk. Okrem iného využitia, sa ponúka možnosť transformácie výmenníkov na Kultúrne body okraja.

01 MAR 2010

Kontakt - Výmenník Terasa

Autor: Tomáš Čižmárik

Výmenník - Terasa

27 FEB 2010

Pozrite si výmenník

Autor: Tomáš Čižmárik

Všetci zvedavci z okolia výmenníka na terasanskej ulici Obrody budú mať počas pracovných dní prvého marcového týždňa jedinečnú možnosť pozrieť si medzi prvými zrekonštruovaný výmenník zvnútra. Od pondelka do piatku v čase od 14.00 do 18.00 hodiny im budú k dispozícii komunitné pracovníčky z projektového tímu SPOTs, ktoré im ukážu výmenník a ochotne vysvetlia, čo všetko sa tam bude diať. Tí, ktorí majú vlastnú predstavu, čo by sa tam malo a mohlo diať sú vítaní o to viac, pretože práve ich dobrý nápad môže byť zrealizovaný.

19 FEB 2010

Na návšteve u seniorov

Autor: Tomáš Čižmárik

V uplynulých dňoch členovia tímu Košice 2013 prijali pozvanie klubu dôchodcov MČ Dargovských hrdinov. Projekt Európskeho hlavného mesta kultúry je pre všetkých, a tak sa diskutovalo aj o možnostiach kreatívneho zapojenia dôchodcov.

Foto z akcií

Newsletter SPOTs

Zadajte svoj e-mail

Partneri

ke2013.jpg

 

kosice.jpg

 

mksr.jpg

 

rop.jpg

 

statny-znak.jpg

 

vlajka-eu.jpg

 


 

Predmetné projekty sú

implementované v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi „Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013” Regionálneho operačného programu a sú spolufinancované Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a vo výške 10 % zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií nájdete na www.ropka.sk, www.mpsr.sk a tiež na www.culture.gov.sk,

ERDF: Investícia do vašej budúcnosti.

 

 

 

Ďalší partneri:

 

univerzita-veterinarneho-lekarstva-a-farmacie-v-kosiciach.jpg

 

s-detmiorig.jpg

 

Exkluzívny komunikačný partner:

 

files-orange-logo-rgb.jpg

 

 

 

Kontakt

Kasárne/Kulturpark
Kukučínová 2
040 01  Košice

 

E-mail: spots@k13.sk