Články

25 AUG 2010

Televízna zvučka večerníčka už desaťročia denno-denne oznamuje najmladším divákom, že nastal čas určený výhradne len pre nich. Aby si však mohli deťúrence pozrieť rozprávky spolu, zorganizoval tím projektu SPOTs v spolupráci so Slovenskou televíziou, v poradí už druhé, premietanie večerníčkov vo výmenníku na Ulici Obrody. Samozrejme notoricky známa zvučka nemohla chýbať. Vyše dvoch tuctov malých rozžiarených tvárí v sprievode rodičov zabával tentokrát zbojník Jurošík, Muška Svetluška a pre veľký úspech z minulého premietania aj valasi Maťko a Kubko. Po premietaní sa deťom veľmi domov nechcelo, tak si vzali kriedy a svoje zážitky rozprávok preniesli kriedami na asfalt.

25 AUG 2010

Leto je ako stvorené pre spoločne strávené chvíle mimo stien panelákov. Medziblokové priestory ožívajú ako nikdy počas celého roka. Preto aj tím projektu SPOTs okolo výmenníka na Ulici Obrody pripravil v poradí druhý ročník akcie Veselo na dvore, ktorá je súčasťou série letných podujatí Sídlisková paráda. V stredu 18. augusta 2010 sa od rána kreslilo na asfalt, ochutnávali koláče, zjavil sa aj Blší cirkus Divadla Babadla.

19 AUG 2010

Premietanie večerníčkov - 19. 8.

Autor: Tomáš Čižmárik

07 AUG 2010

Kde bolo, tam bolo, bol raz jeden výmenník na Ulici Obrody, kde sa všakovaké zaujímavé veci diali. Ujovia a tety z projektu Spots sa dohodli so Slovenskou televíziou, že by bolo zaujímavé pozvať deti na podvečerné premietanie klasických slovenských večerníčkov. Slovo dalo slovo a vo štvrtok (5. auguasta 2010) sa pred siedmou večer začal výmenník zapĺňať malými zvedavcami a ich rodičmi, aby si spolu pozreli večerníčky.

05 AUG 2010

Premietanie večerníčkov - 5. 8.

Autor: Tomáš Čižmárik

02 AUG 2010

V rámci série letných voľnočasových podujatí s názvom Sídlisková paráda, pripravil tím projektu SPOTs v spolupráci so Slovenskou televíziou dva večery plné klasických večerníčkových rozprávok. Vo štvrtky 5. a 19. augusta od 19.00 hodiny si budete môcť vo výmenníku na ulici Obrody, či už sami, alebo so svojimi deťmi, či vnúčatami pozrieť príbehy Maťka a Kubka, Mušky Svetlušky, Jurošíka, Slimáka Maťa a Škriatka Klinčeka. Nenechajte si to újsť!

02 AUG 2010

Ďalšia plánovacia hra Future City game bude tentokrát zameraná na tvorbu experimentálneho objektu (Malého kultúrneho priestoru), ktorý bude predmetom skúmania jeho samotnej konštrukcie z ekologicky nezávadnch a recyklovaných materilov a zároveň bude slúžiť na kultúrne akcie prezentujúce EHMK.

25 JUL 2010

Krátkymi filmami vyjadrii slobodu

Autor: Tomáš Čižmárik

Sloboda. Jedna zo základných potrieb hádam každej živej bytosti. Častokrát príčinou revolúcií či povstaní. Pojem, ktorým sa zaoberal nejeden mysliteľ v dejinách ľudstva. Metafyzicky je definovaná ako sloboda konať skôr jednu vec než druhú; podieľa sa na každom zámernom konaní a umožňuje pokladať ľudí za zaodpovedných za dôsledky toho, čo činia. Práve téma slobody bola 'leitmotívom' večera jednominútových filmov, ktorý sa konal v stredu (21.7. 2010) vo výmenníku na ulici Obrody.

18 JUL 2010

SPOTs a Pecha-Kucha na Pohode

Autor: Tomáš Čižmárik

Festival Pohoda nie je len o hudbe ale aj o prednáškach prezentáciách, či divadle. Christian Potiron prezentoval na podujatí Pecha-Kucha v Radio(aktívnej zóne)_FM festival Use the city, koncept projektu SPOTs, výmenníky a akcie, ktoré sa diali od roku 2008 kedy košice získali titul Európske hlavné mesto kultúry.

14 JUL 2010

Vlneným umením obalia strom

Autor: Tomáš Čižmárik

Tak ako sme avízovali v článku "Štrikujeme ďalej. Tentokrát to bude strom.", jeden zo stromov v okolí výmenníka Terasa na ulici Obrody zmení svoju podobu. Usilovné ruky štrikujúcich zanietencov od minulého mesiaca vytvárali pod vedením Vlasty Žákovej malé kúsky vlneného umenia. V piatok 16. júla 2010 od 9.00 hodiny budú svoje výtvory spájať do jedného celku a obaľovať jeden zo stromov. Šikovné ruky a dobrá nálada sú automatickou vstupenkou na toto podujatie. Príďte robiť umenie!

06 JUL 2010

Hlasujte za úpravu okolia výmenníka

Autor: Tomáš Čižmárik

Nadácia Ekopolis v spolupráci s O2 vyhlásili súťaž projektov mladých ľudí s názvom Think Big. O grant v celkovej výške 7 000 € sa uchádza aj projekt zameraný na úpravu okolia výmenníka na ulici Obrody. Na to aby bol podporený práve košický projekt potrebujeme vašu podporu v hlasovaní. To prebieha nasledovne prostredníctvom SMS na číslo 0940 680 808, kde do textu správy stačí napísať názov mesta (pre istotu KOŠICE), alebo celý názov projektu (Úprava okolia výmenníkov na sídlisku Košice Západ), alebo môžete hlasovať e-mailom na adresu sutaz@o2.com, kde v predmete alebo texte e-mailu napíšete názov mesta, alebo celý názov projektu.

Druhým kolom pokračoval workshop minútových filmov, ktorý pripravili členovia občianskeho združenia DogDocs v spolupráci s projektom SPOTs. Tentokrát sa zamerali na na študentov Súkromného rómskeho gymnázia na Galaktickej ulici na sídlisku Nad jazerom. V priebehu minulého týždňa (21.6 - 25.6.2010) s nimi intenzívne pripravovali minútové videá, prostredníctvom ktorých sa snažili priblížiť ich svet verejnosti, poukázať na ich sny, túžby a životné postoje a pomôcť im tak v komunikácii medzi sebou a majoritnou spoločnosťou.

28 JUN 2010

Vplyvom času sa z väčšiny, aj tých najmodernejších vecí postupne stanú staré a nepotrebné, ktorých sa pri najbližšej príležitosti ľudia radi zbavia. Že to môže byť aj inak, sa nás pokúsila presvedčiť skupina mladých dizajnérov, študentov a absolventov FUTU, ktorí si hovoria KEKS design. V rámci projektu Obývačka dali "druhú šancu" nábytku, ktorý im darovali obyvatelia z okolia Výmenníka Terasa na ulici Obrody, alebo ho našli len tak pohodený na ulici.Vernisážou, ktorá sa za hojnej účasti zvedavcov konala vo výmenníku, predstavili "Keksáci" svoje diela. Tú si naplánovali na piatkové popoludnie (25.6.2010). Medzi najzaujímavejšie kusy patril nepochybne gauč, čoby symbol obývačky. Vyrobili ho z kostry už nepoužiteľného gauča, ktorý zreparovali a priestor na sedenie vystlali malými vankúšmi oblečenými do tričiek (viď titulný obrázok).

25 JUN 2010

Po futbalovom ošiali Majstrovstiev sveta pripravil tím projektu SPOTs prázdninový minifutbalový turnaj pre deti a mládež vo veku od 10 do 14 rokov. Tímy troch hráčov + náhradník sa môžu prihlásiť do 28.6.2010 prostredníctvom e-mailu na adresu vymennik.terasa@kosice2013.sk (nadiktovať treba meno kapitána, názov tímu a kontakt), alebo osobne v prvý deň turnaja 30.6.2010 do 13.00 vo Výmenníku terasa na ulici Obrody.

24 JUN 2010

Až šestnásť mladých dizajnérov, študentov Fakulty umení na Technickej univerzite v Košiciach, ktorí si hovoria KEKS dizajn, sa podieľalo na úpravách a pretváraní starého a pre mnohých už nepoužiteľného nábytku tak, aby opäť plnil svoju funkciu. V rámci projektu Obývačka na jednotlivých kusoch nábytku pracovali už od februára tohto roka, kedy bola aj na týchto stránkach zverejnená výzva pre občanov okolia Výmenníka Terasa na ulici Obrody. Na samotné pretvorenie nednotlivých kusov nábytku však mali len dva týždne. Výsledky svojej práce predstavia už 25. júna 2010 (piatok) o 17.00 práve vo Výmenníku Terasa, kedy je naplánovaná vernisáž výstavy projektu Obývačka. Jednotlivé vystavené kusy budú potom tvoriť stály interiér výmenníka.

19 JUN 2010

Po veľkom úspechu netradičnej formy "úpravy" verejného priestranstva štrikovanými kúskami vlny, sa chystá pokračovanie. Tentokrát "padne za obeť" jeden zo stromov pri Výmenníku Terasa na ulici Obrody. Už v pondelok 21. 6. 2010 od 13.00 budú účastníci tejto akcie odušu štrikovať, aby dali stromu nový šat. Ak máte voľno, alebo cestu okolo, doneste si štrikovacie palice, vlnu a pridajte sa.

16 JUN 2010

Po minuloročnej úspešnej sérii letných podujatí s názvom Sídlisková paráda pripravil tím projektu SPOTs, spolu s neziskovou organizáciou Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013 a aktívnymi obyvateľmi sídliska Terasa, ktorí si hovoria Susedia, pokračovanie voľnočasových aktivít aj tento rok.

14 JUN 2010

Mnohí Košičania ale aj návštevníci Košíc mali možnosť prejsť cez most ponad Štefánikovu ulicu medzi Mlynskou a Mestským parkom a obdivovať jeho skutočne originálnu štrikovanú výzdobu. Tú v rámci festivalu Use the city zrealizovali o.z. ArtEst, Centrum pre obnovu rodiny Dorka, Charitatívno-sociálne centrum Arcidiecéznej charity v Košiciach, Denné centrum pre dôchodcov na Sídlisku Dargovských hrdinov, Regionálne centrum mládeže – Centrum voľného času, Materské centrum Delfínik pod vedením mladej výtvarníčky Vlasty Žákovej. Ako to celé vznikalo si pozrite v nasledujúcej fotogalérii.

Foto z akcií

Newsletter SPOTs

Zadajte svoj e-mail

Partneri

ke2013.jpg

 

kosice.jpg

 

mksr.jpg

 

rop.jpg

 

statny-znak.jpg

 

vlajka-eu.jpg

 


 

Predmetné projekty sú

implementované v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi „Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013” Regionálneho operačného programu a sú spolufinancované Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a vo výške 10 % zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií nájdete na www.ropka.sk, www.mpsr.sk a tiež na www.culture.gov.sk,

ERDF: Investícia do vašej budúcnosti.

 

 

 

Ďalší partneri:

 

univerzita-veterinarneho-lekarstva-a-farmacie-v-kosiciach.jpg

 

s-detmiorig.jpg

 

Exkluzívny komunikačný partner:

 

files-orange-logo-rgb.jpg

 

 

 

Kontakt

Kasárne/Kulturpark
Kukučínová 2
040 01  Košice

 

E-mail: spots@k13.sk