Články

11 FEB 2011
doc_pristas.jpg

Veda, vedci a vedecké objavy sa často zdajú akoby boli z iného sveta. Bežný človek im veľmi nerozumie. Stačí však štipka zvedavosti, nahliadnuť, čo sa varí vo vedeckej kuchyni a tajomstvá vyplávajú na povrch.

07 JAN 2011

V rámci koncoročnej hektiky a nekonečného radu predvianočných punčov zorganizoval tím projektu SPOTs v spolupráci s občianskym združením MusicFirst hudobný workshop spojený s koncertom a formálnou jamsession s prvou slovenskou superstar Katkou Koščovou a jej sprievodnou kapelou. Muzikantsky ale aj hudobne zaujímavé podujatie bolo začlenené do série Uhol Pohľadu. Priestorovo sa všetko udialo 15. decembra 2010 v známom JazzClube na Kováčskej ulici v Košiciach.

Súčasťou série koncoročných podujatí s názvom Uhol Pohľadu, ktoré priniesol tím projektu SPOTs bolo aj zaujímavé tanečno-divadelné predstavenie Emigrantes, ktoré vo veľkej sále Kulturparku predviedla tanečná skupina VerTeDance. Predstavenie neverbálnou formou zobrazovalo spolovice rozprávkovým a spolovice reálnym pohľadom osud malého chlapca, ktorý spolu so svojou rodinou a príbuznými musel nasilu opustiť svoj domov. Tým, že bol ešte malý, jeho spomienky sa prelínajú a strácajú jasné kontúry. Jediné čo ostalo jasné sú pocity, ktoré pri tom prežíval.

17 DEC 2010

Privítajme Nový rok spoločne s našimi deťmi. Čaká nás večer plný tanca, hier, súťaží  zábavy a nových priateľov.

16 DEC 2010

V rámci série podujatí Uhol pohľadu (14. decembra 2010) prezentovali účastníci cyklokultúrnej trasy  s názvom BAKE (podujatiu sme sa venovali na týchto stránkach v auguste tohto roka) vo vstupnej hale Kasární/Kulturparku fotografie, ktoré vznikli počas tejto túry z Bratislavy do Košíc. Počas jednotlivých zastavení navštívili "cyklozvedavci" niektoré kultúrne organizácie, umiestnené v malých mestách na Slovensku. Viac o projekte BAKE: Cyklokultúrna trasa povie vo videu zástupca občianského združenia Archimera, Michal Sládek:

12 DEC 2010

Tím projektu SPOTs  zopakoval po jesenných tvorivých dielňach v ZŠ na Inžinierskej ulici tvorivé dielne - zimné. Tie sa niesli v duchu Vianočnej atmosféry. Deti ozdobovali za pomoci medovníkovej tetušky medovníčky rôzných tvarov. Neskôr sa naučili vyrábať netradičné vianočné dekorácie. Druhý deň TD deti spolu s umelcom Helmutom Bistikom vyrábali-  kráľovské koruny a masky na tvár, ktoré neskôr použili ako súčasť kostýmov počas vianočného predstavenia, ktoré odohrali vo svojej škole.

07 DEC 2010

Počas celého roka prinášal tím projektu SPOTs zaujímavé podujatia z oblasti komunitného a sociálneho umenia. Na záver roka si pre vás pripravili dvojdňový cyklus podujatí s názvom Uhol pohľadu. V priebehu utorka a stredy (14. a 15. decembra 2010) premietnu v spolupráci s občianskym združením Invetnura (CZ) sériu filmov. Budete si môcť pozrieť fotografie, ktoré vznikli počas cyklo-kultúrnej trasy BA.KE. Tanečné divadlo VerTeDance (CZ) vám predvedie svoje divadelné predstavenie. A v spolupráci s OZ MusicFirst sme pripravili hudobný workshop, koncert a jammsession s Katarínou Koščovou a jej sprievodnou kapelou.

04 DEC 2010

Fórum 13 poschodí 5/6 2010

Autor: Tomáš Čižmárik

VEC VEREJNÁ. URBÁNNE PROSTREDIE AKO PRIESTOR OBČIANSKEJ PARTICIPÁCIE. KASÁRNE-KULTURPARK, KOŠICE / 8. DECEMBER 2010 / 17.13 HOD. / VSTUP 0 €

02 DEC 2010

České večerníčky vo výmenníku

Autor: Tomáš Čižmárik

Po úspešnom letnom premietaní večerníčkov sme si povedali, že by bolo fajn v tom pokračovať. My, skôr narodení si ešte pamätáme, že z čias minulých sa na televíznych obrazovkách miesto notoricky známej zvučky ozvala iná, "západná", kedy po určitú dobu vysielala televízia večerníčky české.

S divadelnými predstaveniami organizovanými tímom projektu SPOTs sa v poslednom období roztrhlo vrece. Len nedávno ponúkli vo výmenníku inscenáciu Aj tu som doma a už majú ďalšie divadlo. Tentokrát opustia svoje domáce priestory výmenníka, či kasární a navštívia kultúrne domy v niektorých z mestských častí. Keďže podtitul projektu SPOTs je "Kultúrne body okraja", navštívia s Putovným divadlom a hrou Cisárov pisár nasledujúce mestské časti:

26 NOV 2010

Príďte do výmenníka na divadlo

Autor: Tomáš Čižmárik
aj-tu-som-doma-21.jpg

Divadelné predstavenie 'Aj tu som doma' pripravilo Dovadlo Pôtoň v rámci rovnomenného umeleckého rezidenčného projektu. Počas dvojtýždenného pôsobenia umelcov, títo zozbierali príbehy obyvateľov okolia Výmenníka Terasa na Ulici obrody, ktoré následne upravili do divadelnej podoby.

Tím projektu SPOTs v spolupráci s občianskym združením Fenestra pripravili vrámci celosvetovej kampane 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách živú knižnicu spojenú  s výstavou Umlčané svedkyne.

24 NOV 2010

Jesenné tvorivé dielne prebiehali na Základnej špeciálnej školena Inžinierskej ulici. Vedenie tvorivých dielni zabezpečil umelec Helmut Bistika, ktorý naučil žiakov viacero jednoduchých umeleckých techník. Helmutovi asistovali dvaja asistenti a samozrejme mu pomáhali aj komunitní pracovníci projektu Spots. Tvorivé dielne trvali na škole dva dni, prebiehali po vyučovaní v tzv. školskom klube. Deti spolu s Helmutom vyrábali nezvyčajnú maľbu maľovali  svojho vymysleného anjelika (zvieratko, príšeru, postavičku).

23 NOV 2010

Dokumentárne divadelné predstavenia už neoddeliteľne patria k portfóliu akcií, ktoré pripravuje tím projektu SPOTs. Predvečer 21. výročia Dňa boja za slobodu a demokraciu ponúkli v priestoroch Kulturparku inscenáciu Divadla Pôtoň s názvom Terra Granus, ktorej dej nepriamo korešpondoval s blížiacim sa výročím. Jej hlavnou témou sú odchody, príchody a hľadanie domova. Inscenácia sa zaoberá viacerými konkrétnymi historickými udalosťami, pri ktorých sa nazbierali informácie od obyvateľov obcí dolného Pohronia, potomkov z deportovaných rodín, ktoré museli opustiť svoje domovy či už na základe Benešových dekrétov, alebo pri výstavbe Jadrovej elektrárne Mochovce.

DSC_9055_F-copy.jpg

Špecifickými výmenníkovými dielňami, ktoré v okolí výmeníka počuť asi najviac, sú Muzikantské štvrtky a Hudobné škôlky. Hrania chtivá mládež a drobizg sa v nich môžu hudobne do sýtosti realizovať. Tútorsky, mentorsky ale hlavne priateľsky ich vedie jazzový gitarista a nadšenec Mikuláš Štec, ktorého sme poprosili o krátky rozhovor a predstavenie sa.

10 NOV 2010

Vo výmenníku sa cítia ako doma

Autor: Tomáš Čižmárik

Susedia. Tak sa familiárne nazvala skupinka ľudí v okolí výmenníka na Ulici Obrody, ktorým sa život medzi štyrmi stenami bytu zdal všedný. Aj preto sa rozhodli otvoriť dvere, vystúpiť zo sídliskovej anonymity a ponúknuť svoje sily a životné skúsenosti projektu SPOTs.

05 NOV 2010

Výstavu fotografií Victora Breinera s názvom "Cesta do neznáma - príbeh utečencov na Slovensku", ktorej vernisáž bola počas rovnomenného podujatia v Karárňach/Kulturparku si môžete pozrieť od 8. novembra vo Výmenníku Terasa na Ulici obrody. Výstava potrvá do 19. novembra a je bezplatná.

05 NOV 2010

Aj tu som doma

Autor: Tomáš Čižmárik
aj-tu-som-doma-2.jpg

Projekt "Aj tu som doma" pre vás pripravilo Divadlo Pôtoň v spolupráci s realizačným tímom SPOTs, ako prvý umelecký rezidenčný projekt. Herci Divadla Pôtoň počas dvojtýždennej návštevy Košíc pripravia, na základe zozbieraného materiálu a príbehov zo sídliska, divadelnú inscenáciu spoločne s výtvarnou inštaláciou. Záverečné predstavenie "Aj tu som doma" bude zobrazovať čo v nás vyvoláva pocit, že sme doma a ako môžeme kúsok domova preniesť do Výmenníka Terasa.

Divadelné predstavenie “Terra Granus” je ďalšie zo série predstavení komunitného a dokumentárneho divadla, ktoré vám prináša tím projektu SPOTs v spolupráci s Divadlom z Potôň, ktoré vám ponúkneme 16. novembra o 19:00 v priestoroch Kasární/Kulturparku. Jeho cieľom je priblížiť verejnosti prínos využívania divadelného umenia v prostredí komunitnej a sociálnej práce.

04 NOV 2010

SPOTS má PULZ

Autor: Tomáš Čižmárik

Dnes vyšlo historicky prvé číslo dvojmesačníka PULZ - Novín projektu SPOTs. Na ôsmich stranách sa dozviete o čo v projekte SPOTs ide. Zrekapitulujeme si polrok fungovania Výmenníka na Ulici obrody. Obzrieme sa za podujatím "Cesta do neznáma - príbeh utečencov na Slovensku". Zoznámime vás z neformálnou skupinou Susedia. Rozprávali sme sa s fotografom Victorom Breinerom o jeho fotografiách. Mikuláš Štec nám povedal niečo o sebe a hlavne o Muzikantských štvrtkoch a Hudobných škôlkach. Samozrejem nechýba ani plán akcií na najbližší mesiac. Nech sa vám dobre číta!

Foto z akcií

Newsletter SPOTs

Zadajte svoj e-mail

Partneri

ke2013.jpg

 

kosice.jpg

 

mksr.jpg

 

rop.jpg

 

statny-znak.jpg

 

vlajka-eu.jpg

 


 

Predmetné projekty sú

implementované v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi „Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013” Regionálneho operačného programu a sú spolufinancované Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a vo výške 10 % zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií nájdete na www.ropka.sk, www.mpsr.sk a tiež na www.culture.gov.sk,

ERDF: Investícia do vašej budúcnosti.

 

 

 

Ďalší partneri:

 

univerzita-veterinarneho-lekarstva-a-farmacie-v-kosiciach.jpg

 

s-detmiorig.jpg

 

Exkluzívny komunikačný partner:

 

files-orange-logo-rgb.jpg

 

 

 

Kontakt

Kasárne/Kulturpark
Kukučínová 2
040 01  Košice

 

E-mail: spots@k13.sk