Články

mapka.jpg

Máš 15 až 26 rokov? Žiješ na sídlisku Terasa? Hľadáme práve Teba! Príď 13. – 17. septembra 2011 do Výmenníka na Brigádnickej ulici na Terase v čase od 16:00 do 19:00 hod. povedz ako žiješ a staň sa súčasťou pripravovaného performance RESPECT! spolu s hercami Divadla Pôtoň. Ak sa Ti nechce nikam chodiť, ozvi sa nám na číslo 0917 368 874 alebo e-mailom na divadlo@poton.sk a my prídeme za Tebou.

nc-na-ulici-2.jpg

Tím projektu SPOTs v spolupráci s Nadáciou otvorenej spoločnosti - Open Society Foundation vás pozýva na vernisáž výstavy fotografií, ktoré sa umiestnili na popredných priečkach súťaže Novinárska cena 2010. Vernisáž bude v piatok 16. septembra o 17:00 hodine vo výmenníku na ulici Obrody. Výstava bude k dispozícii verejnosti  od pondelka 19. septembra do piatku 23. septembra v čase od 16.00 do 19.00 hodiny.

06 SEP 2011

Vyše dve desiatky detí vo veku od 6 do 12 rokov si, v ponelok 5. septembra 2011, s chuťou zasúťažilo v treťom ročníku sídliskovej hry Túlavé topánky, ktorú zorganizovali komunitné pracovníčky z projektu SPOTs spolu s členmi neformálnej skupiny Susedia v rámci série letných podujatí Sídlisková paráda.

hlasy_web.jpg

Hlasy pre zajtrajšok

01 SEP 2011
tulave_topanky_ilustracka.jpg

Malí i tí, skôr narodení. Príďte si s nami zahrať sídliskovú hru, Túlavé topánky už tento pondelok 5. septembra. Začíname o 14.30 pri Výmenníku Terasa na ulici Obrody.

Hlas Luníka IX je názov projektu, ktorý prebiehal pod vedením holandského fotografa Roba Houkesa v spolupráci s tímom SPOTs a MECEM na Luníku IX od 8. 8. do 21. 8. 2011. Tri rómske rodiny, tri príbehy a niekoľko stovák fotografií zachytávajúcich život na tomto sídlisku s jeho každodennými starosťami. Osobná spoveď, kritický pohľad účastníkov projektu na ťažké životné podmienky bez elektriny, plynu s regulovanou dodávkou pitnej vody. Žiadny sentiment, len reálny pohľad „lunikárov“ na súčasné dianie na sídlisku, na ich túžby a snahu zmeniť svoj život k lepšiemu.

Screen-Shot-2011-08-12-at-11.19.24-AM.png

Pracujete v kreatívnych odvetviach ako architektúra, dizajn, móda, výtvarné umenie, hudba, film, fotografia, audiovízia, online media, web, social media, počítačové a konzolové hry, reklama, marketing, PR, branding, komunikácia, žurnalistika a publikačná činnosť, usporiadanie podujatí a popularizácia kreatívnych odvetví... Chceli by ste získať nové kontakty v zahraničí? Chceli by ste exportovať svoje produkty do Holandska?

10 AUG 2011

Večerníčky vo výmenníku

Autor: Tomáš Čižmárik
klincek.jpg

Tím projektu SPOTs pripravil pre prázdninujúcu mládež a deti podvečerné premietanie slovenského muzikálu Neberte nám princeznú a klasických večerníčkov vo výmenníku na ulici Obrody.

05 AUG 2011

Streda 3. augusta bola vo výmenníku výnimočná. Oslavovali sme netradičné výročie. Prvých osemnásť mesiacov fungovania 1. výmenníka na ulici Obrody. Nechýbala torta, hostia, gratulanti. Výmenníku prišli popriať všetko najlepšie primátor Richard Raši, viceprimátorka Renáta Lenártová, starosta Rudolf Bauer, riaditeľ neziskovej organizácie  Košice - EHMK 2013 Ján Sudzina, zástupcovia neformálnej skupiny Suedia, ktorí prevzali z rúk primátora a manažérky projektu SPOTs Blanky Berkyovej rodný list výmenníka, sympatizanti, pravidelní návštevníci výmenníkových podujatí, či zvedavci. Vo večerných hodinách pokračovala oslava už neformálne v priestroch Tabačky na Gorkého ulici, kde približne dvom stvkám návštevníkov predviedla svoje muzikantské umenie jazzová formácia Finally. Tá predstavila aj špeciálneho hosťa, saxofonistu zo skupiny Earth, Wind and Fire, mohutného ale zato usmievavého Garyho Biasa. Zatiaľ vám ponúkame fotogalériu z priebeu osláv. Podrbnejší opis ako aj rozhovory vám prinesieme neskôr.

28 JUL 2011

Za takmer osemnásť mesiacov fungovania prvého výmenníka na ulici Obrody bolo zrealizovaných vyše dvesto podujatí. Výstavy fotografií, workshopy, semináre, umelecké projekty, prvé dokumentárne divadlo, tvorivé dielne... a mnoho ďalších. Myslím si, že na taký nezvyčajný priestor sú to  veľmi dobré štatistické výsledky a skvelý dôvod pre netradičnú oslavu.

21 JUL 2011

Chcete sa naučiť tancovať?

Autor: Tomáš Čižmárik

Počas prázdnin sa môžete naučiť tancovať v dopoludňajších hodinách v priestoroch Výmeníka Terasa. Pod vedením Danky Florianovej, žiačky II. stupňa Základnej umeleckej školy, Jantárová 6 Košice sa naučíte nasledujúce tanečné techniky: klasický tanec, moderný tanec, jazzový tanec.

Byt-katalog.jpg

Pripravuje sa nezvyčajný projekt „Byt 70 - 80“ o bytovej kultúre 70. a 80. rokov, ktorý organizuje mladá dizajnérska skupina KEKS Design/creative lab, združenie PhotoART Centrum a projekt SPOTs. Hľadajú nábytok, zariadenie a bytové doplnky - stoličky, kreslá, lampy, kuchynské lavice, obývačkové zostavy, či iné pútavé kúsky charakteristické pre československú produkciu z tohto obdobia.

15 JUL 2011

EHMK, maskérňa i TV Markíza

Autor: Tomáš Čižmárik

Mix rôznych profesií prevládal vo štvrtok 14. júla vo výmenníku. Celý deň totiž patril budúcim žurnalistom, účastníkom 3. letného prímestského tábora mladých novinárov. Spolu ho usporiadali Detská organizácia Frigo a Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov v Košiciach v rámci projektu TADAM (Tlačová agentúra detí a mládeže).

10 JUL 2011

Sídlisková paráda III: Štart

Autor: Tomáš Čižmárik

Tím projektu SPOTs spolu s neformálnou skupinou Susedia zo sídliska Terasa, pripravili v poradí už tretí ročník letných podujatí s názvom Sídlisková Paráda. Počas prvého prázdninového týždňa si mohla mládež z okolia výmenníka hrať futbal, vybíjanú, florbal. Záver týždňa patril podujatiu „Veselo na dvore“. Najmenší si kreslili na asfalt, či nechali pomaľovať tvár. Divadlo Babadlo im zahralo hru Kráľ drozdia brada. Deti, rodičia a susedia si divadelné predstavenie poriadne užili.

logo_easthetic.jpg

V hudobnom programe druhého ročníka multikultúrneho Easthetic festivalu bude tento rok figurovať presne 30 interpretov. Poslednými kapelami do mozaiky sú formácie Plastic Swans z Banskej Bystrice a Moustache z Dunajskej Stredy, ktorých účasť organizátori potvrdili v nedeľu večer. Na podujatí, ktoré sa bude konať 5. a 6. augusta na Zemplínskej šírave, sa predstavia hudobníci zo siedmich európskych krajín – okrem Slovenska bude mať svoje zastúpenie aj Česká republika Maďarsko Poľsko Rakúsko Francúzsko a Bosna a Hercegovina. Zahraničie budú reprezentovať zoskupenia Dubioza Kolektiv, Steaming Satellites, Midi Lidi, Kazety, Demon Superior, Kamp!, Felix! a Janski Beeeats. Z domácich interpretov Easthetic obohatia  Para, Vidiek, The Uniques, Ink Midget & Pjoni, Puding pani Elvisovej, Kolowrat, Hudba z Marsu, Vetroplach, Rara Avis, Moja reč, Rosy, Lixx, L Plus, Hallogenerator, Isobutane, Michael Priest, Sonicates, Hostel, Vili:am, Michael Kelso a už vyššie spomenutí Plastic Swans a Moustache.

23 JUN 2011

Stretneme sa na festivale POKE

Autor: Tomáš Čižmárik
poke_ilustracka.jpg

POKE je festival hudby divadla literatúry filmov výtvarného umenia, kde sa prezentujú organizácie, združenia a kluby dvoch metropol východu na 7 pódiách 25.6. 2011, od 13:00 hod v historickom areáli starej tehelne v Drienovskej Novej Vsi pri Prešove.

21 JUN 2011

Projekt SPOTs v spolupráci s OZ Východným pobrežím predstavuje Košičanom po prvýkrát Košické hry. Príďte aj vy súťažiť o mozog terasy a prihláste sa so svojim tímom kamarátov, kolegov, susedov, spolužiakov a reprezentujte svoju rodinu, firmu, školu, organizáciu…

10 JUN 2011
Premietacky-Medzev_low_res.jpg

Nielen filmová prehliadka Kinobus a jej nová „východná linka“ precestuje viac ako 150 kilometrov, diváci uvidia 33 kilometrov filmov a budú môcť navštíviť 10 sprievodných akcií. Všetky sú prepojené jednou témou a tou je pre oblasť Slovenského Rudohoria typický KOV. Festival tak oživí premietanie v kinách v Poproči, Lucia Bani a Štóse, kde sa po viac ako dvadsiatich rokoch opäť spustia premietačky. Nevynecháme ani Košice a areál U.S. Steel. Bonusom bude  premietanie v hvezdárni a návšteva  múzea kinematografie Rudolfa Schustera v Medzeve. “ Toto všetko (a samozrejme nielen to) sa odohrá od 17. do 19. júna 2011.

08 JUN 2011
IMG_7509.jpg


02 JUN 2011

Výstava: Drevorezba

Autor: Tomáš Čižmárik

Vo výmenníku na ulici Obrody prebieha momentálne výstava dlhoročnej práce Františka Jeloneka, obyvateľa Terasy, ktorý celé roky ukrýval svoju šikovnosť za dverami svojho bytu.

Foto z akcií

Newsletter SPOTs

Zadajte svoj e-mail

Partneri

ke2013.jpg

 

kosice.jpg

 

mksr.jpg

 

rop.jpg

 

statny-znak.jpg

 

vlajka-eu.jpg

 


 

Predmetné projekty sú

implementované v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi „Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013” Regionálneho operačného programu a sú spolufinancované Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a vo výške 10 % zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií nájdete na www.ropka.sk, www.mpsr.sk a tiež na www.culture.gov.sk,

ERDF: Investícia do vašej budúcnosti.

 

 

 

Ďalší partneri:

 

univerzita-veterinarneho-lekarstva-a-farmacie-v-kosiciach.jpg

 

s-detmiorig.jpg

 

Exkluzívny komunikačný partner:

 

files-orange-logo-rgb.jpg

 

 

 

Kontakt

Kasárne/Kulturpark
Kukučínová 2
040 01  Košice

 

E-mail: spots@k13.sk