Články

V decembri sme rozbehli ďalší projekt, tentokrát zameraný na podporu medzigeneračného dialógu s názvom Minulosť a súčasnosť dvoch generácii v rámci grantového programu nadácie Orange Zelená seniorom. Ide o netradičnú výmenu skúseností medzi seniormi žijúcimi na sídlisku Terasa a žiakmi siedmeho ročníka ZŠ na Kežmarskej ulici 28.Skupina seniorov v spolupráci s dobrovoľníčkami (študentkami sociálnej práce) začala v januári v prípravnej fáze pracovať na zaujímavých power-pointových prezentáciach na témy, napr.: Košice včera a dnes, Hudba ktorú mám rád, Prečo sa dnes nefandí v športe tak ako kedysi, Seniori sú z Marsu a mladí z Venuše... Podstatou prípravnej fázy je, aby sa na jednej strane odhalili názory obidvoch generácií na spoločnú tému a na druhej strane je pomôcť seniorom nadobudnúť zručnosti s PC. Ďalším krokom bude prezentácia tém žiakom základnej školy na hodinách etickej výchovy. Jej cieľom je kreatívna výmena životných skúsenosti na prezentované témy a jednak ukázať možnosť stierania bariér formou blízkou obom generáciám.

20 JAN 2010

Fotogaléria v uliciach Košíc

Autor: Tomáš Čižmárik

V týchto dňoch môžu obyvatelia a návštevníci centra mesta Košice vidieť na všade prítomných reklamných pútačoch, takzvaných citylightoch aj čosi iné ako len reklamu. Centrum komunitného rozvoja Košice v spolupráci a neziskovou organizáciou Košice 2013, n.o. pripravili fotogalériu priamo v uliciach mesta.

01 JAN 2010

Odkiaľ a kam - 20 rokov samostatnosti

Autor: Magdaléna Haľková
cv-odkial-kam-461.jpg

Priniesla nám samostatnosť viac demokracie a slušnosti v politike? Viac zodpovednosti a občianskej zrelosti? Pevnejšiu vládu zákona a lepšie ekonomické podmienky? Alebo je to inak? Prečo sa uberáme práve týmito dráhami a kam nás to môže doviesť? Nielen na tieto témy budete môcť dnes od 17:00 diskutovať vo Výmenníku Obrody s  Martinom Bútorom , Zorou Bútorovou  či Grigorovom Mesežnikovom , ktorí prídu predstaviť knihu Odkiaľ a kam - 20 rokov samostatnosti .

27 DEC 2009

O prácu dobrovoľníkov nebude núdza

Autor: Tomáš Čižmárik


17 DEC 2009

Kvôli perníkom by ani domov nešli

Autor: Tomáš Čižmárik

Decká zo Základnej školy na Kežmarskej ulici v Košiciach mali od pondelka 7. decembra do stredy 9. decembra 2009 okrem typicky školských povinností aj čosi navyše. Projektový tím SPOTs a CKR Košice opäť pripravil niečo zaujímavé. V tvorivých dielňach podnietili detskú fantáziu a naučili ich čosi nové. Keďže Vianoce sú predo dvermi je úplne jasné, že nosnou témou boli práve blížiace sa sviatky.

01 DEC 2009

Terasa má "Susedov"

Autor: Tomáš Čižmárik

Neformálna skupina Susedia je aktívna skupina obyvateľov zo sídliska Terasa, ktorá sa spolupodieľa na realizácii projektu SPOTs. Z hľadiska vekového zloženia je zastúpená všetkými troma generáciami. Hlavnú skupinu Susedov tvoria prevažne seniori a mládež.

24 NOV 2009

A máme prvý!

Autor: Tomáš Čižmárik

Deväťdňový maratón diskusií, prezentácií a práce na vytváraní novej identity výmenníka - nového kultúrneho bodu na ulici Obrody sa skončil. Z rúk a hláv skupiny mladých umelcov s názvom "dizajn na kolesách" vyšlo niekoľko návrhov na logo, názov, vzhľad a komunikačné prvky výmenníka.

08 NOV 2009

Na našich webových stránkach sme avízovali workshop zameraný na vytvorenie vizuálnej identity reprofilovaného výmenníka tepla na Brigádnickej ulici. nezisková organizácia EHMK Košice 2013 spolu s CKR Košice a neformálnou skupinou mladých dizajnérov, ktorí si hovoria dizajn na kolesách  pripravili v rámci projektu SPOTs sériu pracovnýsh stretnutí zameraných na nájdenie identity výmenníka, z ktorého sa čochvíľa stane kultúrny bod okraja.

07 NOV 2009

V piatok 6. novembra 2009 sa na Filozofickej fakulte UPJŠ v Košiciach uskutočnil Deň otvorených dverí pre potenciálnych záujemcov o štúdium. Podujatie sa konalo v čase od 09:00-11:00 hod. na Petzvalovej ulici číslo 4 v Košiciach. Poslucháreň F7 bola určená na prezentáciu Katedry sociálnej práce.

01 NOV 2009

V ZŠ Kežmarská strašilo

Autor: Tomáš Čižmárik

„V pondelok a utorok - masky, ikebany, tekvice vytvoríme,

24 OKT 2009

S blížiacim sa termínom reprofilácie a otvorenia takzvaného "Ružového výmenníka" na ulici Obrody na sídlisku Košice-Západ sa stupňujú aj aktivity, ktoré je pred jeho otvorením a "uvedením do života" nutné urobiť. Jednou z nosných pripravovaných úloh je určenie jeho vizuálnej identity ako komunikačného prostriedku s okolím. Na túto činnosť sa v rámci projektu SPOTs podujala skupina mladých dizajnérov, aboslventov bratislavskej výtvarnej školy. Tí si pred štyroma rokmi vytvorili vlastný projekt s názvom Dizajn na kolesách so zameraním na vytváranie komunikačných vizuálov pre tretí sektor.

16 OKT 2009

Vejk ap! - autorská súťaž

Autor: Tomáš Čižmárik

Divadlo na peróne za podpory Nadácie Intenda vyhladuje autorskú súťaž na pôvodný dramatický text "Vejk ap!".

04 OKT 2009

Aj v jeseni to bude 'Paráda'

Autor: Tomáš Čižmárik

Po úspešnej sérii podujatí s názvom „Sídlisková paráda“, pripravuje Centrum komunitného rozvoja Košice v rámci projektu SPOTs pre obyvateľov sídliska Terasa ich jesenné pokračovanie. Terasania sa môžu tešiť na sériu nápadmi nabitými aktivít, ktorých realizácia začne koncom októbra a bude pokračovať až do neskorého decembra.

25 SEP 2009

Komuniťáci sa stretli na Alpinke

Autor: Tomáš Čižmárik

S takmer poslednými septembrovými lúčmi slnka si bodku za tohtoročným letom,  bohatým na sídliskové a susedské komunitné podujatia, urobili v rekreačnej oblasti Alpinka "Susedia" z terasanských ulíc Trieda SNP, Obrody, Ružinská a Brigádnicka. K neformálnemu posedeniu pri ohni a vareni gulášu si prizvali aj dobrovoľníkov a zamestnancov Centra komunitného rozvoja Košice.

11 SEP 2009

Obzretie sa za letom

Autor: Tomáš Čižmárik

V rámci projektu SPOTs pripravila neformálna skupina obyvateľov Terasy SUSEDIA spoločne s komunitnými pracovníkmi neziskovej organizácie Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013 (n.o. EHMK Košice 2013) a OZ Centrum komunitného rozvoja Košice, sériu komunitných podujatí s názvom Sídlisková paráda.

01 SEP 2009

Obujte si túlavé topánky

Autor: Tomáš Čižmárik

Sídlisková paráda vyvrcholí orientačným behom „Túlavé topánky“ už v piatok 11. 9. 2009. Podujatie pripravilo Centrum komunitného rozvoja v spolupráci s neziskovou organizáciou Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 a spolu s aktívnymi obyvateľmi mestskej časti Terasa.Túlavé topánky si môže „obuť“ každý – stačí sa zaregistrovať na štarte medzi ulicou Obrody a Ružínskou ulicou v blízkosti Medicínskeho centra. Účastníci absolvujú aktivity na 5 stanoviskách: skok vo vreci, kvízy + rébusy + krížovky, hod granátom, „Ako prežiť v lese“, a v kooperácii so Spolkom medikov mesta Košice „Zachráň sa kto môžeš“. Súťažiaci sa môžu zároveň naučiť orientovať podľa buzoly a kompasu, alebo si vyskúšať poskytnutie prvej pomoci. Darček za účasť dostane každý a pre víťazov sú pripravené zaujímavé ceny.

01 AUG 2009

Zabavte sa v lete s nami

Autor: Tomáš Čižmárik

Sídlisková paráda je názov série podujatí, ktoré v rámci projektu SPOTS pripravila skupina aktívnych obyvateľov Terasy spoločne s komunitnými pracovníkmi, OZ Centrum komunitného rozvoja Košice a neziskovou organizáciou Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013. Od 6.augusta do konca septembra ožije Terasa podujatiami pre deti, mládež, dospelých... jednoducho tých, ktorí chcú lepšie spoznať svojich susedov a podieľať sa na rozvoji komunity. Každý môže prispieť svojim dielom k podujatiu a spoločnej zábave. V rámci zahrievacieho kola si 6. augusta zahráme vybíjanú a 17. augusta minifutbal.

20 JUL 2009

Kultúra nie je len koncert a divadlo

Autor: Tomáš Čižmárik

„Sme hrdí na Košice, na to že sme vyhrali. Košice majú nádhernú históriu, ktorú treba ukázať svetu. Len či budú na všetku parádu peniaze. Je to možnosť ako preniesť kultúru do všedného života, zlepšiť správanie človeka k človeku- kultúra nie je len koncert a divadlo. Dúfame, že nám titul neodoberú a že svoje víťazstvo v roku 2013 naozaj obhájime“...aj takéto odpovede dostávali komunitní pracovníci počas dotazníkového prieskumu, ktorý  sa od začiatku marca  realizuje v rámci projektu SPOTs - Kultúrne body okraja v MČ Košice Západ.

150-1f939b25406ec04cd7219d6070758b998c85a561.jpg

Trojtýždňový workshop fotografie pod vedením holandského fotografa Roba Houkesa vyvrcholil 13. 7. 2009 vernisážou výstavy. Projekt pripravila nezisková organizácia EHMK - Košice 2013 v spolupráci s Miestnym úradom mestskej

Foto z akcií

Newsletter SPOTs

Zadajte svoj e-mail

Partneri

ke2013.jpg

 

kosice.jpg

 

mksr.jpg

 

rop.jpg

 

statny-znak.jpg

 

vlajka-eu.jpg

 


 

Predmetné projekty sú

implementované v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi „Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013” Regionálneho operačného programu a sú spolufinancované Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a vo výške 10 % zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií nájdete na www.ropka.sk, www.mpsr.sk a tiež na www.culture.gov.sk,

ERDF: Investícia do vašej budúcnosti.

 

 

 

Ďalší partneri:

 

univerzita-veterinarneho-lekarstva-a-farmacie-v-kosiciach.jpg

 

s-detmiorig.jpg

 

Exkluzívny komunikačný partner:

 

files-orange-logo-rgb.jpg

 

 

 

Kontakt

Kasárne/Kulturpark
Kukučínová 2
040 01  Košice

 

E-mail: spots@k13.sk